Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

13 maart 2005

  •  
13-03-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_85264.jpg

Draaiboek 13 maart 2005

8.00 - 8.30 uur
Sfeerimpressie vanuit 's Graveland
Tune en inhoudsopgave
Sfeerimpressie
Slakken zoeken in de achtertuin
Nieuwsblok
8.30 - 9.00 uur
Vers Alez Hop van Ivo de Wijs
Thomas van Slobbe over Bomen voor Koeien
Tientallen velduilen bij werf in Friesland
Eikenboom planten voor koeien
9.00 - 10.00 uur
Tune en Tekst over grote grazers in Oostvaardersplassen
Kraanvogels zoeken in het Fochteloërveen
Prijs voor wind meten met weerradar,  en Superwinden in de toekomst
Column Midas Dekkers
Fenolijn
Mardik Leopold en Hans Schekkerman van Alterra over invloed klimaat op vogels.

velduileninvasie

Het waarom is nog niet bekend, maar het spektakel is er niet minder om: deze winter is ons land bezocht door honderden velduilen. De werkgroep Grauwe Kiekendief (jazeker) ging op zoek naar al die velduilen en verzamelde braakballen om meer te weten te komen over deze dieren, hun eetgewoonten en de mogelijkheden tot bescherming. We doen verslag van een zoektocht naar braakballen, nota bene op een Friese jachthaven. (foto: Hans Hut )

Mijlpaal Bomen voor Koeien

De actie die Vroege Vogels vier jaar geleden begon, heeft een feestje te vieren. Er is een streefgetal gepasseerd (het 50.000e certificaat is verkocht)  én er komt steun uit onverwachte hoek (de Keniaanse onderminister Wangari Maathai, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede 2004 ondersteunt de campagne). 
De leider van het project, Thomas van Slobbe, komt aan de rand van een weiland bij het Capitool het nieuws vertellen. En plant er en passant een boom.
Bomen voor Koeien

Ogen op steeltjes

2005 staat voor de KNNV in het teken van de slak. Ook al staan slakken bij veel tuinliefhebbers bekend als schadelijke opvreters, toch is er reden genoeg het beestje te beschermen, want het leefgebied van de slak wordt steeds kleiner. Met de actie Ogen op steeltjes vraagt de KNNV meldingen van slakken door te geven.

Ontdek de Vogeltrek deel 3: de kraanvogel

Samen met Vogelbescherming gaan we twee maanden op zoek naar de vogels die terugkeren naar hun Nederlandse zomerresidenties. Deze week nummer 3, een bijzonder zeldzame broedvogel, de kraanvogel. Een zoektocht in het Fochteloërveen met boswachter Willem Klok en Nico de Haan. (foto: Patrick Huiting, Natuurmonumenten)

Windmeting en superstormen

Wind meten met een weerradar is straks een fluitje van een cent. Iwan Holleman en Hans Beekhuis van het KNMI hebben een methode ontwikkeld waarmee je met de Doppler weerradar nauwkeuriger dan ooit de wind kan meten. Dat heeft hun afgelopen week de Väisälä Award opgeleverd, een internationale prijs uitgereikt door de Wereld Meteorologische Organisatie WMO. Tornado's en zware windstoten kunnen met de radar tot op tien kilometer nauwkeurig worden voorspeld.
Meer informatie vindt u op de KNMI site

Vroegere Vogels

Passen vogels zich aan aan de veranderingen van ons klimaat? Dat is de vraag die centraal stond in het museum Naturalis in Leiden. Vogelspecialisten van allerlei pluimage waren bijeen om te horen of koolmees, zeeeend, dwergmeeuw, wespendief en kokmeeuw zich iets van de warmer wordende aarde aantreken. Mardik Leopold van Alterra en Hans Schekkerman kijken terug op tientallen jaren zee- en zangvogeltellingen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor