126 landen doen mee aan Earth Hour 2010
• 29-03-2010
• leestijd 3 minuten
Miljoenen mensen uit 126 landen over de hele wereld deden op 27 maart 2010 mee aan de vierde editie van Earth Hour, de actie van het Wereld Natuur Fonds om de aandacht te vestigen op klimaatverandering. In Nederland gaf Lifeguard Martine de Zoeten uit Bergen het startschot. Samen met wethouder Marijke Vos van Amsterdam, gaf zij telefonisch het sein om de lichten in de Amsterdam ArenA te doven.
Om 20.30 uur, plaatselijke tijd, doofde het licht bij overheidsgebouwen, beroemde monumenten, bijzondere natuurwonderen en natuurlijk bij mensen thuis. Van de piramides in Egypte, tot de Victoria-watevallen in Zimbabwe, van het Hiroshima-monument in Japan tot de Golden Gate Bridge in san Francisco. In Belgie was Earth Hour dit jaar een groot succes: de helft van alle Belgische gemeenten deed mee (zo’n 300) en ook ging het licht uit langs alle snelwegen.
Nederland in actie
In Nederland deden onder andere Rotterdam, Den Haag en Amsterdam mee. In de hoofdstad werden behalve de ArenA ook veel historische gebouwen en bruggen in het donker gezet (het Paleis op de Dam, de Magere Brug) en veel kantoorpanden langs de Zuidas. In tientallen restaurants en hotels gingen de lampen uit voor een diner bij kaarslicht. Via de WNF-website gaven ruim 5300 mensen aan waarom ze meededen aan Earth Hour. Veel mensen gaven aan dat ze graag zelf iets willen doen voor het klimaat, en op deze manier een steentje willen bijdragen aan een leefbare wereld voor de generaties na ons.
Earth Hour was voor twee radiostations aanleiding om in het donker uit te zenden en in Purmerend organiseerde de omroep bovendien een speciale actie voor de luisteraars.
Hoopvol signaal van miljoenen
Voor Donald Pols, hoofd van het Klimaatprogramma van WNF, is het groeiend enthousiasme voor Earth Hour een steun in de rug: “Drie maanden geleden was ik met de WNF-delegatie op de klimaattop in Kopenhagen, die zeer teleurstellend verliep. De onderhandelaars slaagden er niet in om een akkoord te sluiten, terwijl dat zo hard nodig is. De teleurstelling was groot, voor ons, maar ook voor al die mensen die wij als natuurbeschermingsorganisatie vertegenwoordigen. Ik had op dat moment niet durven hopen dat de deelname aan Earth Hour wereldwijd zo zou toenemen. Van 88 landen vorig jaar, tot 126 nu. Dat is een krachtig signaal richting de politieke leiders die later dit jaar weer om de tafel zitten. De wereldbevolking heeft denk ik overduidelijk gemaakt dat er grote behoefte is aan een stevig akkoord in het belang van het klimaat op aarde.”
Gespreide deelname succes
Het WNF had in Nederland opgeroepen tot gespreide deelname aan Earth Hour; het licht hoefde niet per se om 20.30 uur uit en om 21.30 uur weer aan. Dat gebeurde om elk mogelijk probleem door een plotselinge daling in het elektrciteitsgebruik voor te zijn. Overigens had netbeheerder TenneT al aangegeven mogelijke schommelingen in het stroomgebruik goed aan te kunnen. Volgens TenneT is goed gehoor gegeven aan de oproep om deelname over de avond te spreiden; er werden geen plotselingen pieken gesingnaleerd. Hoeveel mensen precies hebben meegedaan, is mede daardoor lastig te meten.