Vroege Vogels
9.00 - 10.00

Silent Winter

44 jaar geleden publiceerde Rachel Carson het boek 'Silent Spring' over de effecten die chemische bestrijdingsmiddelen hadden op vogels. Met name roofvogels stierven toen massaal. Nu komt Rob Bijlsma met 'Stille Winter' - een eveneens aangrijpend verhaal over Nederlandse akkers waar nauwelijks meer vogels komen.

Zeehondenjacht geopend!

Zeehonden in Canada zijn nog steeds niet veilig. Deze maand begint de bloedige jacht weer. Naar verwachting zullen er net als in 2005 zo'n 300.000 dieren sterven op het ijs. Professor en dominee Andrew Linzey schreef als protest een rapport over de inhumane praktijk van de zeehondenslachting. Hij wordt gesteund door wetenschappers en publicisten over de hele wereld.
actie tegen de zeehondenjacht >>

Eieren zoeken

Hoe kun je nou in de winter tóch naar vlinders op zoek gaan? Eigenlijk vrij eenvoudig: dan moet je zoeken naar de eitjes! Vlindervrouwtjes leggen hun eitjes op de zogenaamde waardplant. Sommige soorten leggen één eitje per blad, andere leggen er weer honderden bij elkaar. Zondagochtend gaan we rond Het Capitool op zoek naar minuscule vlindereitjes.

Fishing for Litter

Zo'n twintig miljoen kilo afval verdwijnt er jaarlijks in de Noordzee, nog afgezien van grote hoeveelheden vloeibaar afval. Dankzij het Europese Fishing for Litterproject nemen vissersboten een deel van dit afval mee terug in zgn. big bags, maar voldoende is dat natuurlijk niet. Europese kuststeden, verenigd in de organisatie KIMO, hebben het project verder uitgebouwd. Vanaf deze week wordt het afval ook gesorteerd en onderzocht, om in de toekomst gerichter te kunnen optreden.

Het Koegras wordt natuur

Achter de duinen bij Den Helder wordt 60 hectare dure bollengrond in polder 'het Koegras' omgevormd tot struinnatuur. Beheerder Do van Dijck van Landschap Noord-Holland wordt lyrisch als hij vertelt over de saaie vlaktes die in korte tijd helemaal op de schop zijn gegaan: "Toen de graafmachines nog bezig waren kwamen de eerste tureluurs, kanoetstrandlopers en steenlopers er al op af."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.