Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

11 september 2005

  •  
11-09-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_135531.jpg

© siberische strandloper bij vangkooi van marcel klaassen

draaiboek 11 september 2005

8.00 - 8.30 uur
Sfeerimpressie vanaf het Capitool
Inhoudsopgave uitzending
Sssssslangen zoeken
Nieuwsblok met reactie Veerman op kwestie Oostvaardersplassen
8.30 - 9.00 uur
Vers "Open Monumentendag"
Marcel Klaassen gaat naar Alaska
KNMI en Meteoconsult ontwikkelen 'nieuwe weerproducten'
9.00 - 10.00 uur
Geen ringslangen, wel eieren!
RIZA en de waterkwaliteit van de grote rivieren
Natuurbalans 2005 met reactie Veerman
Midas Dekkers met "de Japanner"
Energiedeskndige Jan Paul van Soest over biobrandstoffen

10 duizend kilometer zonder tussenstop?

Volgens de theorieën over vliegkunst en efficiëntie van vogelspieren zou het eigenlijk helemaal niet kunnen. Maar toch doen ze het: rosse grutto's en siberische strandlopers uit Alaska vliegen in het najaar in één ruk naar Australië en Nieuw Zeeland! Onderzoekers van NIOO en NIOZ (resp. ecologie en zee-onderzoek) willen weten hoe, en vertrekken daarom naar Alaska, voor een maand lang vogels ringen, zenderen en bloedtappen.

Ruim baan voor biobrandstof?

Rudolf Diesel, de uitvinder van de dieselmotor, liet aan het eind van de 19e eeuw zijn motoren al draaien op biobrandstof. Hij perste daarvoor olie uit pinda’s. Anno 2005 krijgt hij eindelijk navolging in Nederland. Het kabinet moet namelijk van Europa het gebruik van biobrandstoffen stimuleren. Betekent dat ruim baan voor de biobrandstof? Mogen we blij zijn met alles wat er straks uit de pomp komt of zijn niet alle biobrandstoffen zo schoon als ze klinken? We praten erover met energiedeskundige Jan Paul van Soest.
(op de foto Rudolf Diesel, niet Jan Paul van Soest)
Zou u biobrandstof gaan tanken als het nu aan de pomp verkrijgbaar is? Stem mee >>

Rivierwater kan schoner

De afgelopen decennia is de ecologische en chemische waterkwaliteit van de grote rivieren aanzienlijk verbeterd, maar er moet nog heel wat gebeuren om de Europese richtlijnen te halen. Tien jaar lang heeft Rijkswaterstaat RIZA de grote rivieren onderzocht op de chemische en ecologische kwaliteiten. De teneur van het rapport is optimistisch, maar er valt nog heel wat te verbeteren.

Natuurbalans 2005: ambities zijn er, nu de wilskracht nog

De biodiversiteit en het landschap staan onder druk door de verstedelijking. De Ecologische Hoofdstructuur, het netwerk van natuurgebieden in Nederland, groeit weliswaar gestaag, maar de ruimtelijke samenhang en de kwaliteit van het milieu zijn onvoldoende voor het behoud van de biodiversiteit. Dat is in grote lijnen de samenvatting van de Natuurbalans, die jaarlijks wordt opgemaakt door het Milieu- en Natuurplanbureau.

Ringslangen op Boekestein

Niet veel mensen zullen ze vaak tegenkomen. Maar toch komen er in Nederland slangen voor. De -relatief- meest algemene is de ringslang. Deze 1 meter lange slang is nog ongeveer een maand actief, voor hij zich in oktober weer terugtrekt in een broeihoop voor zijn winterslaap. Achter onze uitzendlocatie in het Capitool, op landgoed Boekestein schijnen ze ook voor te komen ....
foto RAVON , Peter Verbeek

Nieuw weerbericht

Een automatisch SMS-bericht als er een storm dreigt in uw buurt? Wie weet wordt dat een van de nieuwe manieren waarop bedrijven als KNMI of Meteoconsult ons in de toekomst van weersverwachtingen gaan voorzien. De komende week praat een internationaal team van wetenschappers op een congres in Utrecht over nieuwe 'weer-producten' .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.