Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'10.000 hectare bos gekapt voor palmolieleveranciers Neste'

  •  
05-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
regenwoud_palmbomen_pixabay
Palmoliebedrijven die leveren aan het Finse energiebedrijf Neste zijn verantwoordelijk voor de kap van zeker 10.000 hectare bos in de afgelopen anderhalf jaar. Ook zijn ze betrokken bij branden, landconflicten, omkoping en schending van arbeidsrecht, meldt Milieudefensie op basis van onderzoek door het bureau Profundo.

Brandhaarden bij palmoliebedrijven

De ontbossing door de palmoliebedrijven gebeurde tussen januari 2019 en juni 2020. In de plantages van deze palmoliebedrijven zijn bijna 13.000 brandhaarden waargenomen over heel 2019, aldus Milieudefensie. Als voorbeeld wordt leverancier First Resources genoemd die verantwoordelijk zou zijn voor 1600 hectare ontbossing, 2000 brandhaarden en meerdere conflicten over land met lokale gemeenschappen. Bij Golden Agri Resources zijn 1000 brandhaarden geteld. Tegen die leverancier loopt volgens milieuorganisatie ook een klacht over illegale ontbossing en omkoping.

Zogenaamde 'biobrandstof'

"Het Finse oliebedrijf Neste is naar eigen zeggen al jaren een van de meest duurzame bedrijven ter wereld", zegt Anne Wijers van Milieudefensie. "Maar de palmolie die Neste verwerkt tot zogenaamde 'biobrandstof' is afkomstig van beruchte bosvernielers, landrovers en uitbuiters."

Neste is de grootste biobrandstofproducent ter wereld en heeft in Rotterdam de grootste biodieselfabriek van Europa. In 2019 verwerkte Neste wereldwijd 1,3 miljoen ton aan palmolieproducten, aldus Milieudefensie. Die zijn vooral afkomstig uit Maleisië en Indonesië.

Biobrandstoffen uit voedselgewassen

Milieudefensie wil dat Nederland een verbod instelt op het gebruik van biobrandstoffen uit voedselgewassen, omdat het zeer schadelijk voor het milieu zou zijn. In het bijzonder omdat er enorme hoeveelheden landbouwgrond voor nodig zijn, waarvoor tropische regenwouden worden gekapt.

Bron: ANP

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.