Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

100 oplossingen voor het klimaat

12 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
buildings-455239_960_720

© Airco's - Bron Pixabay

Het antwoord om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken zou wel eens kunnen liggen in het boek 'Drawdown' van de milieu-activist en schrijver Paul Hawken. Het boek is in de VS een hit, omdat het echte oplossingen biedt die verdergaan dan het plaatsen van zonnepanelen of het indraaien van LED-lampen. Na het IPCC rapport dat maandag 8 oktober werd gepresenteerd, is de noodzaak om snel met maatregelen te komen veel urgenter geworden.  Maurits Groen, bekend als pleitbezorger voor duurzaamheid, geeft zijn mening over dit boek.

Top tien

Door vooral te zoeken naar grote besparingen op uitstoot van broeikasgassen, komt hij met een top tien waar bovenaan de lijst de HFC-vloeistof in airconditioning prijkt. Deze vloeistof is duizend tot negenduizend keer zo sterk is als die van CO2 en lekt veel weg bij oudere airco's. Door deze vloeistof te vervangen door propaan en ammonium is enorme milieuwinst te behalen. Vanaf 2019 gaat dat in een aantal Westerse landen ook gebeuren. 

Onderwijs

Een andere opmerkelijke oplossing is jonge meisjes in ontwikkelingslanden langer onderwijs laten volgen. Beter opgeleiden krijgen wel vier tot vijf minder kinderen, dan laag opgeleiden.
Presentatie van Paul Hawken: 

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.