Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

100 jaar vrouwelijke hoogleraren

  •  
03-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
Johanna_Westerdijk

© Hoogleraar prof. Johanna Westerdijk

Plantenziektekundige Johanna Westerdijk werd in 1917 de allereerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland. Aan de Universiteit Utrecht. Naast professor was ze ook lange tijd de baas van het Centraalbureau voor Schimmelcultures, dat nog steeds bestaat en binnenkort ook haar naam draagt. Vrijdag 10 februari is het precies 100 jaar geleden dat Westerdijk haar oratie hield aan de Universiteit Utrecht.
Hoe gaat het sindsdien met de vrouwen in de ‘groene wetenschap’? Over alle wetenschappen gemeten is het aantal vrouwelijke hoogleraren nog schrikbarend laag, 100 jaar na Westerdijk. In totaal 18% van de profs is vrouw op dit moment. Ongeveer een op de vijf. Dat blijkt uit recente cijfers van de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren, dat in december verscheen. Hierop lanceerde minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap enkele weken geleden een nieuw plan om te zorgen voor extra vrouwelijke hoogleraren.
In Vroege Vogels praten we over de vrouwen in de groene wetenschap en over plantkundige Johanna Westerdijk. Met hoogleraar Louise Vet, tevens directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie, en met Patricia Faasse, schrijver van het boek ‘Een beetje opstandigheid’, een biografie over de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland.
hoogleraren

© Na de oratie van Johanna Westerdijk

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.