Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

100 jaar vrouwelijke hoogleraren

3 feb 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Johanna_Westerdijk

© Hoogleraar prof. Johanna Westerdijk

Plantenziektekundige Johanna Westerdijk werd in 1917 de allereerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland. Aan de Universiteit Utrecht. Naast professor was ze ook lange tijd de baas van het Centraalbureau voor Schimmelcultures, dat nog steeds bestaat en binnenkort ook haar naam draagt. Vrijdag 10 februari is het precies 100 jaar geleden dat Westerdijk haar oratie hield aan de Universiteit Utrecht.
Hoe gaat het sindsdien met de vrouwen in de ‘groene wetenschap’? Over alle wetenschappen gemeten is het aantal vrouwelijke hoogleraren nog schrikbarend laag, 100 jaar na Westerdijk. In totaal 18% van de profs is vrouw op dit moment. Ongeveer een op de vijf. Dat blijkt uit recente cijfers van de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren, dat in december verscheen. Hierop lanceerde minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap enkele weken geleden een nieuw plan om te zorgen voor extra vrouwelijke hoogleraren.
In Vroege Vogels praten we over de vrouwen in de groene wetenschap en over plantkundige Johanna Westerdijk. Met hoogleraar Louise Vet, tevens directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie, en met Patricia Faasse, schrijver van het boek ‘Een beetje opstandigheid’, een biografie over de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland.
hoogleraren

© Na de oratie van Johanna Westerdijk

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.