Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA
Wij zijn voor eerlijke huurprijzen en helpen je in de strijd.

100 jaar vrouwelijke hoogleraren

  •  
03-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Johanna_Westerdijk

© Hoogleraar prof. Johanna Westerdijk

Plantenziektekundige Johanna Westerdijk werd in 1917 de allereerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland. Aan de Universiteit Utrecht. Naast professor was ze ook lange tijd de baas van het Centraalbureau voor Schimmelcultures, dat nog steeds bestaat en binnenkort ook haar naam draagt. Vrijdag 10 februari is het precies 100 jaar geleden dat Westerdijk haar oratie hield aan de Universiteit Utrecht.
Hoe gaat het sindsdien met de vrouwen in de ‘groene wetenschap’? Over alle wetenschappen gemeten is het aantal vrouwelijke hoogleraren nog schrikbarend laag, 100 jaar na Westerdijk. In totaal 18% van de profs is vrouw op dit moment. Ongeveer een op de vijf. Dat blijkt uit recente cijfers van de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren, dat in december verscheen. Hierop lanceerde minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap enkele weken geleden een nieuw plan om te zorgen voor extra vrouwelijke hoogleraren.
In Vroege Vogels praten we over de vrouwen in de groene wetenschap en over plantkundige Johanna Westerdijk. Met hoogleraar Louise Vet, tevens directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie, en met Patricia Faasse, schrijver van het boek ‘Een beetje opstandigheid’, een biografie over de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland.
hoogleraren

© Na de oratie van Johanna Westerdijk

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar