Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

100.000 olifanten gestroopt in 10 jaar tijd

5 okt 2016
  •  
leestijd 2 minuten
olifant_27.jpg
Op de CITES conferentie nu gaande in Johannesburg heeft de IUCN (International Union for Conservation of Nature) het rapport African Elephant Status gepresenteerd. Het rapport verschijnt elke 10 jaar. Hierin worden de veranderingen in aantallen van de olifant beschreven. Het toont zorgwekkende cijfers van de grootste achteruitgang in olifanten aantallen in 25 jaar. Vooral veroorzaakt door de toegenomen stroperij in de laatste 10 jaar. In die tijd, tussen 2006 en 2015, is het aantal olifanten naar schatting met 93.000 tot 111.000 afgenomen.

Verlies van leefgebied

Naast de toename van stroperij en daarmee de groei van de illegale handel in ivoor is er nog een oorzaak voor de afname in de hoeveelheid olifanten. Namelijk, het krimpen van het leefgebied wat het voortbestaan van de soort op lange termijn in gevaar brengt.

Verschillen in trends

Het is niet zo dat de olifanten aantallen overal in Afrika afnemen. Dit verschilt zeer per regio. In Oost-Afrika – waar stroperij het weligst tiert - heeft de grootste achteruitgang plaatsgevonden: hier is het aantal olifanten in tien jaar tijd gehalveerd. Hardst getroffen land in deze regio is Tanzania: maar liefst 60 procent van de olifanten is hier weggevaagd. Andere landen in Oost-Afrika, waaronder Oeganda, Rwanda en Kenia, hebben het aantal olifanten stabiel weten te houden of zelfs zien toenemen.
In Centraal-Afrika lijden olifanten eveneens. Zo zijn de voorheen substantiële populaties bosolifanten in de Democratische Republiek Congo gereduceerd tot minieme groepen. In West-Afrika zijn twaalf populaties zelfs helemaal verdwenen sinds het uitbrengen van het vorige rapport.
In Zuidelijk Afrika heeft stroperij tot op heden nog niet zo’n verwoestende impact gehad. Daar lijkt echter verandering in te komen: de illegale jacht doemt steeds vaker op als belangrijke dreiging. Achteruitgang is waargenomen in Mozambique en sommige delen van Zimbabwe, terwijl grote populaties in Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe stabiel zijn of zich uitbreiden.

Verspreiding olifanten

De onderzoekers berekenden dat er nog ongeveer 415.000 olifanten over zijn op het hele Afrikaanse continent, verspreid over 37 landen. Zuidelijk Afrika telt verreweg de meeste olifanten: naar schatting leeft 70 procent (293.000) van het totaal in deze regio. Oost-Afrika is goed voor 20 procent (86.000), terwijl Centraal-Afrika 6 procent (24.000) van de olifanten herbergt. West-Afrika telt nog slechts de luttele hoeveelheid van 11.000 olifanten (minder dan 3 procent). 
Lees meer over het African Elephant Status rapport op de site van Nature Today.
Bron: IUCN

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.