Consumenten kopen om verschillende redenen alternatieven voor vlees. Wie rekening wil houden met het milieu, doet er het best aan vlees of vleesvervangers (de eiwitcomponent) bij de warme maaltijd bewust te kiezen.
Plantaardige eiwitbronnen, zoals soja- en granenburgers, noten, tempé, tahoe en peulvruchten zijn klimaatvriendelijk (van alle voedingsmiddelen met veel eiwitten), omdat de productie minder energie kost.
Productie: meestal milieuvriendelijker
Vaker kant-en klare vleesvervangers kiezen in plaats van vlees, kan ook helpen om het milieu te ontzien. Maar het ligt niet eenvoudig: vleesvervangers zijn niet altijd beter voor het milieu dan vlees. Eieren, kippenvlees, Quorn en tofu, staan naast peulvruchten en kant-en-klare vleesvervangers samen op de eerste plaats als het gaat om milieuvriendelijke bronnen van eiwit. Op de tweede plaats volgen kalfsvlees, Valess en varkensvlees. De meeste impact op het milieu hebben rundvlees, kaas en lamsvlees.Een belangrijk milieuvoordeel van kant-en-klare vleesvervangers ten opzichte van vlees, is dat de productie van de vervangers geen mestoverschot of overbevissing oplevert. Daardoor belasten de meeste kant-en-klare vleesvervangers het milieu minder dan vlees of vis. Valess en de vleesvervangers met veel kaas vormen een uitzondering, want de productie van zuivel is even milieubelastend als die van vlees. Lees meer hierover op Kies vlees(vervangers) bewust.Kant-en-klare vleesvervangers zijn vaak gemaakt van soja, graan of schimmels. De productie daarvan kost wel veel minder energie, water, land en grondstoffen dan de productie van vlees.