10:10 tip: Breng je band op spanning_02_04_2010
• 02-04-2010
• leestijd 1 minuten
In Nederland rijdt de helft van alle auto's met een té lage bandenspanning. Volgens de ANWB en SenterNovem zorgt dit voor 2 tot 5% extra brandstofverbruik per jaar. En dat leidt direct tot extra uitstoot van uitlaatgassen zoals CO2. In Vroege Vogels meet Laurens Drogendijk van
stichting de Groene Garage
de spanning op de banden van Menno en Andrea.
Op basis van een gemiddelde kilometerafstand van 25.000 per jaar zorgt het rijden met onderspanning per automobilist voor gemiddeld 140 euro extra brandstofkosten. Dat betekent een totaal van 365 miljoen euro per jaar. Onjuiste bandenspanning zorgt voor extra CO2-uitstoot en levert Nederland onnodig 510 ton CO2-uitstoot per jaar extra op. Om deze uitstoot op te nemen moeten 26.000 bomen een jaar lang groeien.
Rijden met onderspanning is niet alleen slecht voor het milieu. Volgens stichting de Groene Garage slijten de banden hierdoor ook sneller. Onderspanning van 20% verkort de levensduur van de band met bijna een kwart en 30% onderspanning verkort de levensduur zelfs met de helft. Dit leidt tot het eerder vervangen van de autobanden en meer bandenslijpsel dat als fijn stof in de lucht komt. Verder zorgt het rijden met onderspanning ook voor minder grip op de weg en is daardoor gevaarlijk voor de verkeersveiligheid. Daarom is de controle van de bandenspanning per 1 mei 2009 opgenomen in de APK-keuring.