Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

10:10 tip - Breng je band op spanning

  •  
02-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
In Nederland rijdt de helft van alle auto's met een té lage bandenspanning. Volgens de ANWB en SenterNovem zorgt dit voor 2 tot 5% extra brandstofverbruik per jaar. En dat leidt direct tot extra uitstoot van uitlaatgassen zoals CO2. In Vroege Vogels meet Laurens Drogendijk van stichting de Groene Garage de spanning op de banden van Menno en Andrea.
Op basis van een gemiddelde kilometerafstand van 25.000 per jaar zorgt het rijden met onderspanning per automobilist voor gemiddeld 140 euro extra brandstofkosten. Dat betekent een totaal van 365 miljoen euro per jaar. Onjuiste bandenspanning zorgt voor extra CO2-uitstoot en levert Nederland onnodig 510 ton CO2-uitstoot per jaar extra op. Om deze uitstoot op te nemen moeten 26.000 bomen een jaar lang groeien.
Rijden met onderspanning is niet alleen slecht voor het milieu. Volgens stichting de Groene Garage slijten de banden hierdoor ook sneller. Onderspanning van 20% verkort de levensduur van de band met bijna een kwart en 30% onderspanning verkort de levensduur zelfs met de helft. Dit leidt tot het eerder vervangen van de autobanden en meer bandenslijpsel dat als fijn stof in de lucht komt. Verder zorgt het rijden met onderspanning ook voor minder grip op de weg en is daardoor gevaarlijk voor de verkeersveiligheid. Daarom is de controle van de bandenspanning per 1 mei 2009 opgenomen in de APK-keuring.
Band op Spanning is een service die autobanden op de juiste spanning houdt en wordt uitgevoerd door Stichting de Groene Garage.
Bron: Band op spanning
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.