Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

10:10 the Energy Challenge zet energiebesparing op de agenda

  •  
10-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
watdoejijuit.jpg

© Wat doe jij uit

Met een bereik van miljoenen mensen en naar schatting 500.000 personen die ‘iets hebben uitgedaan’ is 10:10 The Energy Challenge geslaagd. De actie is nog niet afgerond (de meters lopen tot 00.00 uur). De organisatie laat echter weten meer tijd nodig te hebben voor duiding van de cijfers, gezien de extreme verschillen in weer/licht tussen referentiedag 3 oktober en vandaag 10 oktober.
Elektriciteitsbesparing
Een daglang is het onderwerp ‘elektriciteitsbesparing’ onderwerp van gesprek in verschillende RTV programma’s. Op verschillende momenten was #watdoejijuit trending topic op twitter. Mensen thuis deden allerhande apparaten uit, vele kantoren letten extra op hun elektriciteitsverbruik, het aantal reacties is overweldigend.  ‘ Wat doe jij uit ?’  is hiermee een krachtig signaal richting politiek, bedrijven en burgers dat energiebesparing noodzakelijk en mogelijk is
Vergelijken
Nadere analyse van de Nationale Elektriciteitsmeter is noodzakelijk in welke mate het elektriciteitsverbruik is gereduceerd als gevolg van de actie. De Nationale Elektriciteitsmeter en de lokale meters in Hoofddorp-Oost en het Stadhuis-muziektheatercomplex in Amsterdam, vergelijken het gebruik van 10 oktober met het verbruik op 3 oktober. De resultaten van beide dagen kunnen echter niet een op een vergeleken worden omdat het weer vandaag extreem verschilt met een week geleden: toen was het een prachtige zomerse dag, vandaag is het herfstig weer. We zien dat mensen vanochtend, en ook vanavond, veel eerder de verlichting aandoen dan een week geleden. Professor Kling, deskundige op het terrein van elektriciteitsverbruik: ‘Het weer en met name het licht heeft een groot effect gehad op het verbruik. Het is niet zo eenvoudig de zaken in de tijd met elkaar te vergelijken’.
10:10 The Energy Challenge zal met steun van deskundigen de resultaten verder analyseren en over enige tijd een definitieve analyse geven van de opbrengst van de actie. ?De actie loopt nog door tot vanavond 24.00 uur.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.