Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

10:10 - Duurzame Wadden

  •  
21-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
In 2020 moet het zo ver zijn: dan willen alle Waddeneilanden zelfvoorzienend zijn wat energie betreft. Duurzaam de eigen elektriciteit opwekken dus. Ook de Texelaars willen de stroomkabels en gasleidingen die nu nog door het Marsdiep lopen figuurlijk kunnen doorknippen. Wat moet er gebeuren voor een eiland van 6.000 huishoudens helemaal zelfvoorzienend kan worden op energiegebied?
Zonne-energie
Vooralsnog zet Texel zwaar in op zonne-energie. Van de windmolens die tot voor kort rond de haven van Oudeschild stonden is er nu nog één over. Naar mogelijkheden om meer windmolens in het vlakke landschap van Texel in te passen wordt nog gekeken.
Zelfvoorzienend
Maar in de reportage benadrukt wethouder Eric Hercules van Texel dat veel vernuft ook ónder de grond zit. "Wil je echt zelfvoorzienend zijn met duurzame energie, dan moet je je zonne-, wind- of getijdestroom niet zomaar op het net pompen. Je zult vraag en aanbod met een slim energienet op elkaar moeten afstemmen."
Bij de foto (v.l.n.r.): beleidsmedewerker Ontwikkeling van de Gemeente Texel Pieter de Vries, Milieuwethouder Eric Hercules en Corina Hordijk van de Stichting Duurzaam Texel bij de (nu nog) enige windmolen op het eiland.
Meer informatie over de campagne 10:10 waar ook veel Texelaars aan meedoen staat op de campagnesite .
Meer informatie over de Texelse ambities is te vinden op de volgende sites:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.