8.30 - 9.00 uur
Dierendagidee: Stop fout vlees
Bijna driekwart van de Nederlanders vindt dat de intensieve veehouderij dier- en milieuvriendelijker moet produceren. "De bio-industrie heeft z'n langste tijd gehad", concluderen Milieudensie en Jongeren Milieu Actief (JMA). Beide organisaties zijn een burgerinitiatief gestart tegen de uitwassen van de bio-industrie en vóór een veehouderij zonder dierenleed. Als 40.000 burgers het initiatief ondersteunen is het parlement verplicht om het voorstel te behandelen.
doe mee en stop fout vlees >>
Zwaluwenklankbeeld deel 1
Vorige week hoorde u al over het boerenzwaluwproject van Erik van Ommen. In een boek en twee tentoonstellingen volgt hij de trekroute van een zwaluw vanuit Twente naar zuidelijk Afrika. In de vorm van een klankbeeld volgen we in Vroege Vogels de komende weken de reis in omgekeerde richting. Deze zondag deel 1.
De zwaluwen van Singraven - Erik van Ommen
tekst: Wilma Brinkhof
KNNV-Uitgeverij. ISBN: 90 5011 232 3
meer over de boerenzwaluw >>
Kinderboekenweek: Dieren
Op 4 oktober, werelddierendag, begint de jaarlijkse Kinderboekenweek. Het thema is deze keer: dieren. Bibi Dumon Tak, de auteur van het kinderboekenweekgeschenk, schrijft in “Laika tussen de sterren” over ruimtehonden, proefdieren, therapeutische dolfijnen en andere onbekende helden van het dierenrijk. Zondag vertelt ze waarom ze die kennis zo graag aan kinderen overbrengt.
meer over de kinderboekenweek >>
Schelpdiervissers naar Mauritanië?
Het Nederlandse bedrijf Holland Shellfish, dat sinds vorig jaar niet meer op kokkels mag vissen in de Waddenzee, heeft plannen om venusschelpen te gaan vissen voor de kust van Mauritanië.
Het Nederlandse onderzoeksinstituut IMARES helpt de Mauretaanse overheid -met subsidie van de EU en ook van Holland Shellfish- momenteel bij het opzetten van 'duurzaam schelpdiervisserijbeleid'. Maar vele internationale natuurorganisaties zien donkere wolken samenpakken boven de waardevolle kustnatuur van Mauretanië ...
Een golfbaan natuurlijk
Jarenlang zaten ze elkaar in de weg, de Milieu- en de Golffederatie, als er weer plannen waren voor een nieuwe golfbaan. Maar tijden veranderen. De clubs hebben elkaar gevonden in de "natuurlijke golfbaan", grotere banen met extra ruimte voor planten en dieren en als het even kan voor wandelaars en fietsers. Maar dan moet de golfer wel verstand hebben van ecologisch beheer.
Vleermuizen verhuizen
Vleermuizen in de historische parken van Voorburg krijgen nieuwe woningen. Maar wel een beetje laat. De oude bomen waarin de beesten leefden, zijn al maanden geleden gekapt en nu pas worden er kasten opgehangen. Wat ging er mis?