1 augustus 2004
• 01-08-2004
• leestijd 2 minuten
© oeverzwaluw
Vernietiging wetlands gaat nog steeds door
Zo’n 1000 wetenschappers van over de hele wereld kwamen deze week in Utrecht bijeen voor een Internationale Wetlands Conferentie. Want over de hele wereld verdwijnen nog steeds wetlands, ecosystemen met een hoge biodoversiteit, belangrijke bronnen van zoetwater en opslagplaatsen voor kooldioxide. Want wist u dat u door het kopen van turfmolm voor uw tuin meehelpt aan het vergroten van het broeikaseffect?
Konijnen vogelvrij
Over een paar weken mag het weer: knallen op konijnen. Maar dit jaar zijn er nog meer redenen dan normaal om van de konijnenjacht af te zien. Door eerst myxomatose en nu het viraal haemorragisch syndroom (VHS) is de konijnenstand gedecimeerd. Een jachtverbod is op zijn plaats, meent de Stichting Duinbehoud.
In augustus vallen de sterren
In het maandelijkse gesprek met Govert Schilling gaat het deze keer over de jaarlijkse Perseïdenregen: vallende sterren die op het hoogtepunt, in de nacht van 11 op 12 augustus, in groten getale te zien zijn. Dit jaar zijn de omstandigheden goed, want er zal dan geen storend maanlicht zijn.
Nieuwbouwwand voor oeverzwaluw
Het ei van Columbus is het, zo glundert de bedenker van de oeverzwaluwwand die in Bunschoten is aangelegd. Het bijzondere van deze "Bunschoter Wand" is dat hij heel eenvoudig door de gemeente onderhouden kan worden. Hiermee is de huisvesting voor de zwaluwen veel beter gegarandeerd. In de 140 meter lange Bunschoter Wand hebben zich intussen al honderden oeverzwaluwen gevestigd die al met hun tweede en zelfs derde broedsel bezig zijn. De bouwtekeneningen van de oeverzwaluwwand zijn te bestellen bij Wim Smeets in Bunschoten: smeets.foto@hetnet.nl
Striduleren Leren - deel 5
Er zijn twee soorten geluid die onlosmakelijk verbonden zijn met de zomer. Uiteraard de gierzwaluw, maar die is al uitgebroed en de "hoofdmacht" is al weer aan de lange trektocht naar zuidelijk Afrika begonnen.
De andere zomerse klanken worden voortgebracht door sprinkhanen en krekels. Vandaag behandelt Roy Kleukers de moerassprinkhaan.
Meeuwenveren gezocht
Joel Katzman is klavecimbelbouwer in Amsterdam en één van de weinigen die nog gebruik maakt van vogelveren voor de plectra of slaghamertjes van het instrument. Bij gebrek aan slagpennen van raven gebruikt hij meeuwenveren, maar ook daar kan hij nauwelijks meer aan komen. Ten einde raad doet hij een beroep op de luisteraars van Vroege Vogels om veren te verzamelen.
Pijlscheefkelk in Maastricht
Toen op het dak van Filmtheater Lumière in Maastricht een zeldzame en beschermde plant bouwwerkzaamheden stil legde, werd er eens níet geklaagd.
De directeur van het theater was blij met de bijzondere natuur. Een heel ander geluid dan de vertrouwde klachten wanneer zeggekorfslak, oeverzwaluw of korenwolf de bouw verhinderen.