Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Onbegrepen Nederlanders geven antwoord op de meest indringende en soms choquerende vragen van kijkers. Iedere dinsdag om 22:10 op NPO3.

Roos Vonk (17-05-2013)

17 mei 2013

Het eindexamen Nederlands voor het havo houdt de gemoederen zodanig bezig dat nu ook politiek Den Haag zich ermee begint te bemoeien. In de examentekst staan namelijk vragen over vegetarisme. De tekst zou een pleidooi zijn tegen vleeseten en geschreven door de gevallen hoogleraar Diederik Stapel. Het CDA heeft Kamervragen over de kwestie gesteld.

De eindexamentekst betreft een interview uit de Volkskrant met hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk van de Radboud Universiteit Nijmegen over de moraliteit van het eten van vlees dat gebaseerd is op een onderzoek van Stapel. Vonk was zijdelings bij het onderzoek betrokken waaruit bleek dat vleeseters egostischer zijn.

Berispt
Stapel leverde zijn doctorstitel in toen bekend werd dat hij op grote schaal fraude had gepleegd in zijn wetenschappelijke onderzoeken. Vonk werd als medereseacher door de Radbout Universiteit Nijmegen berispt voor het onderzoek.  

Het CDA vindt het merkwaardig dat juist dit interview is gebruikt als eindexamentekst en vraagt zich af waarom hierin geen vermelding heeft gestaan over de berisping van Vonk.

Vanavond gaat hoogleraar Roos Vonk zelf in op de kwestie in Pauw & Witteman.