BNNVARA
Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Wim Danils (19-04-2013)

19-04-2013

Het Koningslied is vanaf vandaag voor het eerst op alle radiostations te horen. Op Twitter is veel kritiek gekomen op het taalgebruik in het lied. Zo bestaat het uit zinnen als 'De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier'.

Het lied is gecomponeerd door John Ewbank. Verschillende bekende Nederlanders als Marco Borsato, Paul de Leeuw, Trijntje Oosterhuis en Lange Frans zingen mee, van de totaal 51 artiesten.

Dromen
De tekst is gebaseerd op dromen die mensen via de website konden insturen. Uit de ruim 3300 inzendingen die binnen zijn gekomen, hebben de schrijvers Guus Meeuwis, Alain Clark, Daphne Deckers en Jack Poels een selectie gemaakt. De zinnen zijn niet letterlijk gebruikt, maar dienden ter inspiratie voor het lied.

Op 30 april zullen beelden van artiesten aan het toekomstige koningspaar worden vertoond die het lied tijdens een meezingconcert in de Rotterdamse Ahoy hebben voorgedragen.

Vanavond gaat taalvirtuoos en schrijver Wim Danils in op het taalgebruik van het Koningslied. Is al het commentaar op het taalgebruik terecht of niet?  

Bekijk ook de hele songtekst van het Koningslied.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar