Logo VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.

Zeventien oud-Songfestivaldeelnemers blikken terug op hun deelname – en praten ons bij

29-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
840 keer bekeken
  •  
VARA-Gids-cover-def

Familieportret

Zeventien oud-Songfestivaldeelnemers kwamen in Radio Kootwijk bijeen voor een groepsfoto en fotograaf Frank Ruiter legde deze bijzondere reünie vast.

Scherm­afbeelding 2024-04-29 om 10.02.56
Ben Cramer (77), De oude muzikant (1973)

Ik zong in de nationale finale vijf liedjes. Dat ik mee zou doen was zeker, maar het publiek bepaalde met welk lied ik naar het Songfestival ging. Ik begrijp achteraf ook wel waarom ze voor dat lied kozen: het was een lied in zes-achtste maat. De hit die ik twee jaar vóór dit Songfestival-optreden had, ‘De clown’, was ook in zes-achtste maat. Voor het publiek zijn die liedjes herkenbaar en meezingbaar.

Bij de bookmakers stond dit lied op zes. Dat ik veertiende werd, had volgens mij vooral te maken met de techniek. Het geluid was zó slecht, iedereen klaagde erover. Tijdens de generale repetitie stopte ik halverwege met zingen, wat absoluut niet mocht. Ik zei: ‘Sorry, maar dit kán niet!’ Ik kreeg applaus uit de zaal, want ze waren het allemaal met me eens. Maar wat ik toen niet wist, was dat de jury meekeek. En ik kreeg te maken met een regisseur die heel kwaad op me werd, omdat ik was gestopt. In de uiteindelijke tv-registratie heeft hij zich op mij gewroken.

Kijk, het Songfestival gaat niet alleen om het lied, maar ook om de tv-registratie, en die was hier expres heel kaal. Door die ruzie. Het orkest zat in het donker en de muzikant zat achter in beeld. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dat invloed had op de eindscore. Ik ben dit lied altijd blijven zingen, dan leid ik het in met de grap: ik kwam, ik zag, en ik kon weer gaan.

Lees in VARAgids 18 verder over de verhalen van oud-deelnemers: Linda Wagenmakers, Michelle, Ronnie Tober, Maxine & Franklin Brown, Marga Bult, Justine Pelmelay, Thérèse Steinmetz, Greetje Kauffeld, Saskia & Serge, Bill van Dijk, Willeke Alberti, Stella en Bianca Maessen en Esther Hart.

Lees verder in VARAgids 18, bladzijde 18. Vanaf 30 april 2024 te koop in de winkel.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief