Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

You Do You: kazige dialoog

  •  
10-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
170 keer bekeken
  •  
YouDoYou

© Netflix

Turkse romcom is een aaneenschakeling van tenenkrommende momenten. 

De Turkse twintiger Merve Kült (Ahsen Eroğlu) zou wel modeontwerper willen worden, maar is niet per se erg ambitieus. Bovendien wijst haar moeder de dolende ziel er telkens op dat ze een mastergraad heeft in bedrijfswetenschappen. Misschien moet ze daar iets mee doen? Als het gebouw waar Merve in woont dreigt te worden verkocht en zij en haar appartementgenoten op straat dreigen komen te staan, heeft eindelijk de motivatie om wat van haar leven te maken. Ze besluit zich omhoog te werken in het bedrijf van entrepreneur Anil Gürman (Ozan Dolunay). En Gürman dient zich al snel aan als een van de mannen op wie Merve een oogje krijgt.

Dat is geen verrassing; de Turkse film is een romantische komedie. Filmmaker Cemal Alpan trekt alle platgetreden registers van dit genre open. Zo kondigt de flauwe muziek, denk aan tonen die niet zouden misstaan in een sitcom uit de jaren 90, telkens hoogte- en dieptepunten aan. En is er ook telkens een soort denkbeeldig moment te zien waarin Merve zich voorstelt hoe een gesprek ook kan lopen (door bijvoorbeeld een vervelende collega te wurgen). Daarnaast praat Merve tot vervelens toe in de camera en grossiert You Do You in kazige dialoog.

freeform#billboard_dark_ltr_02_zxx

© Netflix

Zoals wanneer Merve via haar datingapp een videogesprek aanneemt en mompelt: ‘Oh, dat is Soulmates, eens even zien of deze app wel écht werkt.’ Wanneer ze met een masker van een gazelle in beeld verschijnt, en haar gesprekspartner met dat van een wolf, en direct inhaakt met: ‘Jij zou me in het wild in stukken scheuren.’ Het zijn teksten die bijna rechtstreeks afkomstig lijken uit een boerenroman; teksten die het trieste niveau van You Do You nog eens bevestigen.

You Do You, vanaf vrijdag 9 juni 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief