Logo VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.

Worden Nederlandse steden onbetaalbaar voor de oorspronkelijke bewoners?

01-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
177 keer bekeken
  •  
23InstaPush
DOOR FLOOR MILIKOWSKI
In de documentaire Push zien we hoe sommige buitenlandse steden onbetaalbaar zijn geworden voor de oorspronkelijke bewoners. Zo extreem is het in Nederland nog niet, betoogt planoloog Floor Milikowski.

Zoals op zoveel plekken in steden en dorpen over de hele wereld, is het stil in de Van der Pekstraat. Cafés zijn gesloten, winkels hebben aangepaste openingstijden en mensen werken thuis. Van de gezelligheid waar de oude winkelstraat in Amsterdam-Noord tegenwoordig om bekend staat, van de bonte mix tussen oude en nieuwe bewoners is even geen sprake. Corona zorgt voor een pijnlijke leegte.

Op het Van der Pekplein staan de picknicktafels van Fromagerie Kef opgestapeld, die van pizzeriatrattoria Il Pecorino zijn afgedekt met zwarte hoezen. Op het raam van Café Keppler hangt een oproep aan klanten en voorbijgangers om juist nu koffie en eten te bestellen en af te halen. Normaal gesproken is het plein in het voorjaar een groot terras, waar vooral jonge Amsterdammers op af komen voor bijzondere kazen, ambachtelijk brood, authentieke houtovenpizza’s en versgebrande koffie. Woningen in de buurt die op de markt komen, worden bin- nen een mum van tijd voor de hoofdprijs verkocht of verhuurd. Een gerenoveerd appartement van 30m2 in een van de karakteristieke honderd jaar oude woonblokken, stond te koop voor €300.000,– en was binnen een paar weken weg.
Waar corporaties hun sociale huurwoningen verkopen, maakt de oude arbeidersbevolking plaats voor twintigers, dertigers en jonge gezinnen, meestal hoogopgeleid en met een goed inkomen. In Amsterdam-Noord wordt de animo voor de broodjes bal aan het Mosveld minder, terwijl de populariteit van de table d’hote bij Café Modern toeneemt.

Het is het inmiddels bekende verhaal van de gentrificatie, de opwaardering van oude arbeiderswijken in gewilde steden over de hele wereld, dat in 1964 voor het eerst benoemd werd door de Britse sociologe Ruth Glass: ‘One by one, many of the working class quarters of London have been invaded by the middle classes – upper and lower... Once this pro- cess of gentrification starts in a district it goes on rapidly until all or most of the original working class occupiers are displaced and the whole social character of the district is changed.’

In Nederland begon het met de Jordaan en de Pijp in Amsterdam, in Parijs was Quartier Latin als eerste aan de beurt, in New York Greenwich Village en in Londen Notting Hill. Verouderde buurten met lage en middeninkomens veranderden
in trekpleisters voor mensen die vroeger yuppen werden genoemd, nu hipsters.

Notting Hill is een van de buurten die aan bod komt in de documentaire Push, over de ingrijpende verandering die steden doormaken. Of het nu gaat om Toronto, Barcelona of Seoul, overal stijgen de huur- en koopprijzen in een moordend tempo, waardoor het voor de gewone mensen die Push portretteert onmogelijk is om er te blijven wonen. In sommige gevallen worden oude woningen gesloopt en vervangen door veel duurdere nieuwe woningen, in andere gevallen worden appartementencomplexen telkens doorverkocht van de ene vastgoedbelegger aan de andere, en stijgen de prijzen bij iedere verkoopronde.

Lees meer in VARAgids 23 vanaf pagina 20.

Meer over:

#artikelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief