Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Wolfwalkers: wonderschone familie-animatie

  •  
10-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Wolfwalkers
Robyn wil dolgraag wolvenvanger worden, net als haar vader. Dan ontmoet ze de jonge Mebh, een 'wolfwalker'.
De jonge Robyn (stem van Honor Kneafsey) heeft wel even genoeg van altijd alleen maar thuiszitten. Het liefst zou ze met haar vader (Sean Bean, Game of Thrones, GoldenEye) mee buiten de muren van hun vestingstad gaan, mee op jacht naar de gevaarlijke roedel wolven die rondwaart in het nabijgelegen woud. Helaas: voor een (jonge) vrouw is het enige recht het aanrecht, ofwel bij haar vader thuis, of in de burcht van de Lord Protector (Simon McBurney, Carnival Row , The Borgias). Op een dag schiet Robyn toch onbespied het bos in. Daar vindt ze niet alleen de wolven, maar ook een bijzonder meisje, Mebh (Eva Whittaker). Mebh is een ‘wolfwalker’, iemand die niet alleen met wolven kan praten, maar er, wanneer ze slaapt, zelf ook eentje wordt.
Misschien is het omdat ik ermee ben opgegroeid, maar ik ben altijd een zwak blijven houden voor ‘ouderwets’ getekende 2D-animatie. Bij Wolfwalkers van Tomm Moore en Ross Stuart, die ook samen aan The Secret of Kells werkten, spat de artisticiteit van het scherm. Het is soms alsof je naar bontgekleurde bewegende etsen zit te kijken. Daarnaast heeft Wolfwalkers ook nog iets te vertellen. De animatie gaat over een ontluikende vriendschap tussen twee totaal verschillende meisjes, over de belangrijke band tussen ouders en kinderen, en over vrouwen die meer willen en kunnen zijn dan hulp in de huishouding. Maar de rode draad is de ecologische, waarbij Robyn, met de hulp van een beetje magie, de natuur opeens met heel andere ogen beziet.
Wolfwalkers
Een hoofdpersonage dat inziet dat natuur ook belangrijk is, is een nobel, maar niet een heel origineel gegeven. De scène waarin Mebh Robyn leert zichzelf open te stellen voor de rijke wereld om haar heen is in feite niet zo heel verschillend van die in Disneys Pocahontas, waarin de titelheldin John Smith vertelt dat hij moet zingen met de stemmen van de bergen en moet schilderen met de kleuren van de wind. De film volgt in de basis ook een beetje de opzet van The Secret of Kells, waarin een jongen in een bos een elfenmeisje ontmoet, dat zichzelf ook in een wolf kan veranderen. Hier is dan wel de verfrissende twist dat beide hoofdrolspelers meisjes zijn. Het hart zit uiteindelijk wel op de juiste plek.
Wolfwalkers
Wolfwalkers is een wonderschone familiefilm om met je kinderen bij weg te dromen.
Wolfwalkers, vanaf 11 december 2020 op Apple TV+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief