Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Wie is de Mol S20E01: Tina Trucker

  •  
12-01-2020
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
Wie is de Mol Tina
Bij de start van het twintigste seizoen van Wie is de Mol? is het vooral aftasten. Voor kandidaten, voor de Mol, maar ook voor de kijkers. En duidelijk ook voor Rik.
Foto credit: AVROTROS
Let op: spoiler alert!
Met luid tromgeroffel, letterlijk, werden de 9 kandidaten én de Mol opgewacht door presentator Rik van de Westelaken. We zijn in China, zoveel is duidelijk. Op een groot plein, voor een dubbele toegangspoort van een taoïstische tempel, spreekt Rik een voor een de deelnemers van het twintigste seizoen toe. Maar: waarom praat Rik zo gigantisch traaaag? Elke… zin… wordt… uitgerekt… tot… een… saai… epistel… Terwijl de boodschap nagenoeg ongewijzigd blijft – op een taoïstische boodschap na, die de kandidaten meekrijgen, met wellicht een verborgen hint naar het Molschap, maar dat moet na de finale blijken – is de kern: kies de toegangspoort die leidt naar Wijsheid of naar Geluk. Terwijl, en we citeren Rik, ‘kennis macht is’, kiezen toch 6 van de 10 kandidaten voor Geluk.
Achter de poort kiezen de kandidaten een sleutelhanger waar een jaartal op staat, die later correspondeert met een kistje waar een beloning in ligt. Om een lang verhaal kort te maken: wie kiest voor Geluk eindigt met een groene vrijstelling, wie kiest voor Wijsheid eindigt met een zwarte vrijstelling. Enige opmerkelijke, en daar zullen we in latere afleveringen vast op terugkomen: wat betekenen de jaartallen (2001 t/m 2020 – de seizoen van WIDM) op de sleutelhangers en waar corresponderen deze mee?
Viel er in deze opdracht te mollen? Niet echt, want de Mol heeft niet zoveel aan een groene dan wel zwarte vrijstelling. Maar verwarring zaaien, dat dient voor de Mol als uitgangspunt ná deze opdracht. Wie zien we dat doen? Johan Goossens zwengelt keer op keer de discussie rondom de kistjes aan, Buddy Vedder doet wenkbrauwen fronsen met de mededeling dat hij 1) voor Wijsheid heeft gekozen, terwijl hij voor Geluk koos, en 2) door te vertellen dat hij niets in zijn kist vond, terwijl hij een groene vrijstelling op zak heeft. Opmerkelijk: Leonie ter Braak zegt tegen Johan dat ze niets in haar kistje vond, terwijl ze haar zwarte vrijstelling wél aan Tina de Bruin laat zien. Waarom zou je dat doen? Voer voor speculaties.
Bij de inleiding van de tweede opdracht zien we Rik gelukkig weer in normaal tempo articuleren en bevinden we ons ineens op een drukke markt. De opdracht: twee delen Mol-geld fotograferen en compleet maken – deze afbeeldingen verschijnen op led-schermen op diverse plekken op de markt - met mobiele telefoons van bezoekers van de markt. Hiermee zou 2500 euro opgehaald kunnen worden. Hoe dit zou kunnen leiden naar 2500 euro is nog steeds een raadsel, want het hoogste bedrag dat genoemd, en gevonden wordt is 250 euro. Daar er duidelijk vooraf gezegd wordt dat met elke telefoon maar één foto gemaakt mag worden, is het opmerkelijk dat zowel Leonie als Anita Witzier het geen enkel probleem vindt om meerdere foto’s te maken met een toestel. Opvallend. Deze foto’s tellen dan ook niet mee, waardoor de eindstand blijft steken op 150 euro. Chapeau voor de Mol.
Waar en hoe kan je hierbij het beste mollen? Bij het bord, waar de bedragen verzameld worden, wil je als Mol niet staan. Daar valt geen winst te behalen. Op de markt, waar op diverse plekken geld kan worden gefotografeerd, kan de Mol toeslaan. Het beste werkt dit natuurlijk door een hoog bedrag te fotograferen met een telefoon waarmee al meerdere foto’s zijn gemaakt. Op die manier ‘vervalt’ de geldigheid van de telefoon en daarmee ook het bedrag. In het zicht van de camera hebben we dit dus Leonie en Anita zien doen, maar het is goed denkbaar dat ook Miljuschka Witzenhausen of Rob Dekay – die niet veel in beeld waren deze opdracht – hier hebben toegeslagen. Concluderend: een magere opbrengst, de Mol waarschijnlijk voor het eerst in actie, en een zeer amusante Nathan Rutjes, die tussen de Chinezen nog opvallender voorkomt met zijn kapsel.
Bij de start van de laatste opdracht zien we vijf vrachtwagens waarin vijf duo’s in de laadruimte opgesloten zitten, met blinddoek om. Hun taak: uit de vrachtwagen, die dient als een soort escape room, zien te komen en hun vrachtwagen op de juiste plek parkeren. Helaas komen we er als kijker niet achter hoe deze duo’s zijn bepaald en wie heeft bepaald in welke vrachtwagen ze zitten. We kunnen er daarom van uitgaan dat de Mol op de plek zit waar het beste te mollen valt – want waarom zouden de makers van WIDM de Mol in een vrachtwagen stoppen waar geen geld uit de pot kan worden gespeeld? Dus de vraag is: in welke vrachtwagen valt het meeste geld weg te spelen? Of: in welke vrachtwagen is het het makkelijkst om te zorgen dat je niét ontsnapt? De vrachtwagens hebben de volgende waarden meegekregen: een euroteken, 2, 1, 0, 0. Er valt dus, wanneer alle vrachtwagens worden vrijgespeeld én op de juiste plek worden gereden, 2100 euro te verdienen. De conclusie die dan al getrokken mag worden, luidt: wanneer de Mol zijn vrachtwagen niet weet vrij te spelen, kan er nog maximaal 210 euro verdiend worden. Het is de Mol er dus alles aan gelegen het spel in de vrachtwagen niet te voltooien. Immers, dan wordt er zeker 1890 euro verspeeld.
Een overzichtje, want dit is belangrijke kost: Het duo Miljuschka/Nathan zit in de vrachtwagen van het euroteken. Vrij gemakkelijke opdracht om te ontsnappen, dus dat lukt dan ook snel. Het duo Johan/Jaike Belfor ontsnapt ook. Zij vertegenwoordigen het cijfer 2, die ze – hoewel bijrijder Jaike goed heeft gekeken – op de verkeerde plek parkeren. Jaike: ‘Zet maar ergens neer.’ Opvallend, opvallend… Het duo Buddy/Anita weet ook te ontsnappen en zet hun vrachtwagen feilloos in het juiste vak. Prima. De duo’s Rob/Leonie en Tina/Claes Iversen lukt het niet te ontsnappen. Op het eerste gezicht lijkt de opdracht van Tina en Claes prima te doen, maar ze falen hopeloos door een te snelle beslissing van Tina. Weg vrachtwagen, weg groot bedrag. De vrachtwagen van Leonie en Rob… laten we over hun kluskwaliteiten maar enkel zwijgen. Heel pijnlijk allemaal. Een schroef in hout hameren, dat soort werk. Concluderend: door te snel een verkeerde code in te voeren, weet Tina de opdracht razendsnel te verstieren, waardoor er in één klap 1890 euro minder te winnen valt. Slim, vrij onopzichtig, maar wij hebben het door!
Bij de test, 20 vragen over het doen en laten van de Mol, blijkt Anita helaas de meeste fouten gemaakt te hebben. Rood scherm, Ron Boszhard Award mee onder de arm en terug naar Nederland. Maar zo simpel was het natuurlijk niet. Aangezien er 6 groene en 4 zwarte vrijstellingen in het spel waren, werden er ook de nodig ingezet. Alle 6 (!) de groene vrijstellingen én 2 zwarte vrijstellingen werden ingezet. Logisch dat iedereen zijn groene vrijstelling inzet, natuurlijk. Niemand wil te boek staan als de eerste afvaller. Dat is De Ramp voor iedereen… Gevolg: alle groene vrijstellingen vervallen en iedereen had daardoor weer gelijke kansen bij de test. Enkel Rob en Anita hebben niet hun prijs van de openingsopdracht ingezet, waardoor er, zonder dat de kandidaten dit weten, nog 2 zwarte vrijstellingen in het spel zijn. Dat belooft wat voor de komende weken.
Wat viel ons verder nog op? De afleveringstitel ‘Afgeschermd’, kan verwijzen naar meerdere hints. 1) Miljuschka die haar groene vrijstelling pardoes in haar bh stopt om ‘af te schermen’ van de andere kandidaten. 2) Jaike, die de ogen van Johan en Buddy ‘afschermt’ tijdens de opdracht op de markt. Of, 3) Tina die de verkeerde code (behoorlijk afgeschermd voor Claes) intikt in haar vrachtwagen.
Laatste hint, die we meegeven om over na te denken: in de leader zien we een telefoon liggen die de tijd 18:10 uur aangeeft. Hier is iets mee. 100%. Welnu, wie de leader na 18 seconden stopzet, ziet Claes in beeld. En wanneer je de leader na 10 seconden stopt, zien we het Mol-logo. Just saying…
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief