Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Wie is de Mol? S20BE06: nog twee potentiële Mollen over!

  •  
10-10-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Executie
Heerlijke aflevering, vreselijk kloteweer, een fraaie geschiedenisles on the side en een Mol die zeker bij de groep van vier zou willen, nee: zou móeten zitten. Maar wie is nou de Mol? Peggy of Jeroen?
Verfrissend, zo’n aflevering waarbij slechts één lange, gecompliceerde opdracht wordt gespeeld. Het is overzichtelijk, als kijker word je echt in de opdracht gezogen en op die manier ook onderdeel van het verhaal. Ik waande me even in een aflevering van Bassie & Adriaan en de geheime opdrachtgever.
Wat gedurende de opdracht duidelijk wordt is dat er veel, heel veel, geld kan worden verdiend bij deze opdracht. Meer dan 5000 euro, zo zien we bij de start van de opdracht. Uitgesloten is dan dat je als Mol machteloos in een toren gaat zitten afwachten hoe de kandidaten duizenden euro’s verdienen. Dat leidt al snel tot de conclusie dat de Mol zich dus onder de vier Nikkie/Tygo-zoekers moet bevinden. En aangezien we aan het eind van deze aflevering afscheid namen van twee van deze zoekers, ontstaat er een natuurlijke selectie waarbij de Mol zich wel heel dicht bij de schijnwerpers begeeft.
Patrick Jeroen
Terug naar de opdracht. Zoals bij elke opdracht in WIDM moet je als ontmaskeraar jezelf de vraag stellen: hoe valt hier te Mollen en hoe kan de Mol zorgen dat er zo min mogelijk geld in de pot komt? Er ligt bizar veel geld op het eiland; de Mol wil dat dit niet gevonden gaat worden. Het ligt voor de hand dat de Mol natuurlijk niet de plekken wil gaan bezoeken waar geld gevonden kan worden – plekken die op de map zijn aangegeven. Het is daarom als Mol heel handig om in een zoekteam te zitten dat de kaart juist niet heeft. Immers, wanneer je de locatie van de geldplekken niet op de kaart ziet, kan je er ook niet zo makkelijk naartoe.
Wat je je vervolgens moet afvragen: welk belang heeft de Mol om de opdracht – het vinden van Nikkie en Tygo – te saboteren? Het antwoord luidt: eigenlijk geen. Sterker nog: hoe sneller en soepeler de opdracht verloopt, hoe sneller Nikkie en Tygo worden gevonden, hoe minder plekken er uiteindelijk bezocht zullen worden, hoe minder geld er in de pot komt. Daarbij: de executie zou in dat geval onder zes in plaats van vier kandidaten plaatsvinden, waardoor de Mol minder zichtbaar zou zijn. Immers, de kans dat dan Patrick of Ron er nog in was gebleven was groter geweest, waardoor de Mol zich niet onder twee kandidaten, maar nog onder drie of vier kandidaten zou kunnen bevinden. Dus: de Mol heeft er alle belang bij dat Nikkie en Tygo worden gevonden en zou dus eigenlijk juist níet de opdracht moeten saboteren.
Met deze theorie in het achterhoofd kunnen eigenlijk potentiële Mol-acties die het doel hebben om het spel te vertragen (bijvoorbeeld een sleutel niet vinden), worden genegeerd. Dan zou het spel zomaar op deze manier verlopen kunnen zijn: Patrick en Jeroen vinden de sleutel in eerste instantie (waar het nu lijkt dat Jeroen graag weg wil), de link met de valk en Fort Falcone wordt snel gelegd door de Mol, en dan wordt er überhaupt geen bezoek meer gebracht aan het theater. En juist dáár wordt veel geld opgehaald. Ik stel daarom: de Mol had er juist alle belang bij om snel de sleutel te vinden. Ik vind het treuzelende gedrag van Jeroen allerminst verdacht. Evenals het feit dat hij ineens de tweede telefoon in zijn broekzak had. Goed, hij staat een keer geld af te dekken bij een borstbeeld van Napoleon zodat Patrick het in eerste instantie niet ziet, maar dat kan natuurlijk ook toeval zijn.
Tot slot, om het eventuele Jeroen-Molschap te ontkrachten: tijdens de zoektocht naar Peggy en Ron is het Jeroen zelf die oppert om naar de haven te gaan om daar dan maar te zoeken naar geld. Dat zou een Mol natuurlijk nooit doen.
Ik zie vooral Peggy die haast heeft in het spel, en geen kaart en geen telefoon bij zich draagt waardoor geld vinden lastiger wordt. Ja, ik geef toe, ze vindt geld onder de klok van de zes koppen, maar de bijgevoegde hint had ze dan ook wel nodig om de link naar de volgende plek én de valk (Fort Falcone) te leggen. Zij is de eerste die de foto op de achterkant opmerkt. Dat Ron vervolgens haar hint niet opmerkt en de connectie met Fort Falcone maakt, kan je haar niet kwalijk nemen. En bij de hereniging is het nogmaals Peggy die de valk achterop de aanwijzing laat zien, ditmaal aan de hele groep.
Hand
Dan test en executie. Bij de executie gebeuren een aantal vreemde dingen. We komen niet heel veel te weten als kijker. We weten: Jeroen gaat vol op Nikkie (althans, dat zegt hij tegen Ron, bovenop het fort), Patrick heeft maar één verdachte: Peggy, en Peggy heeft maar één verdachte: Ron. En van Ron komen we eigenlijk, jammer genoeg, niets te weten. Er gebeurt hier natuurlijk iets vreemds. Enerzijds kan Peggy niet de Mol zijn, aangezien Patrick (die op Peggy zit) er anders niet was uitgevlogen. Anderzijds is het goed te verklaren dat Peggy de Mol wél is. Waarom hoeft zij niet naar huis als ze de test vol op Ron heeft ingevuld?
Samenvattend zie ik op het eerste gezicht heel erg verdacht gedrag van Jeroen (treuzelen, geld verbergen, die telefoon in zijn broekzak), maar als je erover nadenkt is dit zeer inefficiënt om dit als Mol zo te doen. Daarom verdenk ik hem nog steeds niet. Maar dat kan natuurlijk ook heel goed door de Peggy-tunnel komen waar ik al weken in zit. Oh ja, zagen jullie deze ‘6’ al in de leader? Wie speelde mee in seizoen 6? Juist. Peggy.
6
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief