Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Wie is de Mol? S20E06: vergeet Nathan! Bewijs: Rob is de Mol!

  •  
15-02-2020
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Nathan 1
Zoeken naar een speld in een hooiberg? Nee, de Mol laat zich steeds duidelijker zien. Subtiel, slim en sluw.
En het mooie is: niemand van de kandidaten die het in de gaten heeft. En nee, het is deze keer niet Nathan, maar Rob. En we hebben bewijs!

UPDATE: MAANDAG 17 FEBRUARI, 08:04 UUR
Wat een verademing, die eerste opdracht. Eindelijk eens een opdracht die we van begin tot eind thuis voor de televisie óók in één keer kunnen snappen. En besef: we zaten gewoon met 3 miljoen mensen te kijken naar een groepje BN’ers die in een Chinees graanveld op zoek gingen naar telefoons – nog nooit vertoond.
Bij elke opdracht, dus ook bij deze, stellen we ons de vraag: waar en hoe kan je hier als Mol mollen? Heel simpel en effectief; je moet zorgen dat het aantal gemeten meters tussen de telefoons niet klopt, waardoor het telefoonnummer uiteindelijk niet klopt. En daarvoor moet je natuurlijk juist wél die telefoons vinden. Nathan vond er 2. Hij deed erg zijn best deze opdracht en nu weten we dus ook waarom. Hij vond de tweede en de derde telefoon. En juist deze derde telefoon gaat het om. Deze ligt namelijk 90 meter – bizar ver – verwijderd van de tweede telefoon. Het meten van zo’n grote afstand is natuurlijk erg lastig. Ligt het meetlint iets scheef, kom je gelijk op een heel andere afstand. Nathan krijgt het dus voor elkaar om na het vinden van de tweede telefoon óók de derde telefoon, bijna 100 meter verder, te horen en te vinden. We zien hem ook echt sprinten richting deze plek. Enerzijds om er als eerst te zijn, anderzijds om op die manier nog een stapje naar achteren te kunnen doen en zodoende een afstand van 91 meter gemeten te krijgen. Het lijkt dus alsof Nathan de ideale kandidaat is door 2 telefoons te vinden, maar als Mol wíl je juist telefoons vinden. Puik werk.  
Veld
Zo fijn als opdracht 1 was, zo teleurstellend was de tweede opdracht. Als kijker kan je onmogelijk meespelen of grip krijgen op wat er gebeurt en hoeveel iedereen waard is. Een volwaardige uitleg zou hier op z’n plek zijn, AVROTROS. De kandidaten hebben plezier, dat is fijn, maar tot meer dan het feit dat alle kandidaten een andere waarde vertegenwoordigen komen we als kijker niet. Dus focussen we op het eind van deze opdracht, waarin iemand moet uitstappen naar Rik om de deal te beklinken en zo zijn waarde voor de opbrengst verliest. We horen Nathan een aantal keer zeggen ‘het maakt niet uit wie er uitstapt’, op momenten dat Leonie al wil uitstappen. Maar zelf stapt hij ook niet naar Rik, zoals hij wel deed bij het sluiten van de deal met Rik in de opdracht met het Chinese servies.
Goed, Leonie vertegenwoordigt een waarde van 10 euro, maar het feit dat zij uitstapt, geeft wél heel duidelijk aan dat zijn de Mol niet is. Immers, als je als Mol een waarde van 10 euro vertegenwoordigt, dan laat je fijn iemand anders die deal met Rik maken. Iemand die meer geld waard is natuurlijk. Leonie Mol? Kruis erdoorheen!
Bij het evalueren van deze opdracht zien we iets opvallends. Nathan, tijdens zijn standupje: ‘9450 euro in de pot, met nog 6 spelers over. Ik ben een tevreden man’. Ja, als kandidaat kan je daarmee tevreden zijn. Als Mol is het een nogal tegenvallend bedrag, aangezien de totaalpot de laatste jaren niet veel meer dan 10.000 euro bedroeg.
Maar opvallend is dat Rik niet veel later in zijn presentatietekst aanhaalt dat de Mol ‘tevreden mag zijn, aangezien er meer dan 35000 euro verdiend had kunnen worden.’ Een hint? Wie weet!

Dan de laatste opdracht. Een klassieke WIDM-opdracht waarbij ieder individueel moet verkennen en er een iemand die puzzel moet afmaken. Voor de Mol een ideale opdracht om te Mollen door óf enveloppen te verhangen óf door in de sleutelpositie, die van puzzelcompleetmaker, de foute enveloppen mee te nemen.
Als eerst valt op dat de complete groep Nathan in die sleutelpositie wil, wat inhoudt: niemand verdenkt hem, iedereen vertrouwt hem. Hoe is dat mogelijk?
Lang verhaal kort: er worden 2 enveloppen binnengebracht. 1 met 300 euro, 1 met 500 euro. Een van de twee enveloppen is dus fout. Laten we hier even op inzoomen, want we kunnen er blind van uitgaan: hier is gemold. Maar hoe?
Stap voor stap: we weten dat Nathan uiteindelijk de enveloppen van Heinz en Rat meeneemt. Die van Heinz is goed, daar zit 300 euro in. Het gaat om die envelop van Rat. We zien waar deze moet hangen (zie foto) en waar Nathan hem uiteindelijk ook weghaalt (zie foto). Echter, hier zit mingeld in. Waar gaat dit verkeerd?
Rat

We zien deze bewuste plek bij twee kandidaten in beeld: bij Buddy (die als tweede gaat, foto) en bij Claes (die als vijfde gaat, foto). Maar, wat zien we hier!? Bij beiden is die envelop al weg! Er hangt helemaal niks. Oftewel: de eerste loper heeft hem al verhangen!!! Ontmaskeren we hiermee de Mol? 
Nathan 2
Buddy

We zien dat Rob wel in deze ruimte is geweest, dat hij hier niks over heeft verteld én dat de camera zo is geplaatst dat nét een paal voor de plek staat waar die envelop moet hangen. We zijn lichtelijk in shock, want alles wijst op een Mol-actie van Rob!

Claes
Rob
UPDATE MAANDAG 17 FEBRUARI, 08:04 UUR
Met dank aan reageerders Nat en Kas (dank is groot!) blijkt inderdaad dat het om twee verschillende ruimten gaat. Maar tóch geeft deze opdracht informatie. Want, ondanks dat het verschillende ruimten zijn, ziet Buddy toch echt de envelop 'Rat' in die ruimte. Terwijl deze daar dus niet hoort te hangen - en ook niet in beeld is (zie foto met ondertiteling van Buddy). 
Daarbij: we zien dat Nathan de 'Rat-envelop' op dezelfde plek wegpakt als waar deze hoort te hangen (zie het aantal ruitje erboven, 6, en het witte vogelpoepje op de lijst). Toch zit er mingeld in. Heeft Nathan de enveloppen gewisseld?

Goed, Claes gaat eruit. Hij zat vol op Buddy – als enige, dus Buddy is zeker niet de Mol, maar goed, die conclusie trekken we elke week.
We gaan even bijkomen van het feit dat Nathan misschien tóch niet de Mol is. Laatste hint, nog even snel: op zijn linkerarm heeft Rob een tattoo van het woord ‘tevreden’. Hint Rik hiernaar als hij het heeft over een ‘tevreden Mol’? We verlaten de Nathan-tunnel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief