Vrijdag Top Tien: Netflix-filmklassiekers
• 17-11-2017
• leestijd 4 minuten
Elke week schrijft onze recensent Omar Larabi een top tien met televisieseries en films die beschikbaar zijn in het Nederlandse VOD-aanbod. Vandaag: Filmklassiekers bij Netflix.
Veel zijn het er niet, de filmklassiekers bij Netflix (bij Amazon, Ziggo Movies & Series XL en Videoland evenmin). Enkele jaren geleden waren het er meer: toen maakten juweeltjes als The Philadelphia Story (1940, Itunes) en The Maltese Falcon (1941, Itunes) nog deel uit van de Netflix-catalogus. Gaandeweg is het aanbod verschraalt. Dus is het hoog tijd om te koesteren wat er aan klassiekers is overgebleven. Netflix-abonnees verenigt u! Kijk de films van weleer die nog wel te zien zijn bij de VOD-gigant, zodat medewerkers dit terugzien in de statistieken. Dan kunnen we straks met de kerstdagen hopelijk weer genieten van It’s a Wonderful Life (1946, GooglePlay/Itunes) – ook vorig jaar verdwenen uit de catalogus - en allerlei andere meesterwerken van voor de jaren negentig.
(10) Chitty Chitty Bang Bang (1968)
Hoewel deze kleurrijke kinderfantasie al ontelbare keren op televisie werd uitgezonden, zijn er vast en zeker talloze bewonderaars die zich elk jaar opnieuw laten betoveren door dit technicolorfestijn. Wie kan de brede glimlach van Dick van Dyke weerstaan? En zelfs komiek Benny Hill – bekend van zijn vulgaire, pikante humor – speelt een rol in deze overduidelijke knipoog naar The Wizard of Oz (1939, Itunes/GooglePlay).
(9) The Pink Panther (1963)
De avonturen van inspecteur Clouseau zijn iconisch, mede dankzij het eigenzinnige acteerwerk van Peter Sellers, die met verve gestalte geeft aan de beroepspeurder. The Pink Panther fungeert eveneens als de springplank voor het cartooneske roze dier, dat hierop een eigen bestaan ging leiden in tekenfilms en reclames.
(8) Barefoot in the Park (1967)
Twee van de meest eminente acteurs uit het hippietijdperk – Robert Redford en Jane Fonda – vormen een koppel in deze door Gene Saks (The Odd Couple) geregisseerde romantische komedie. Corie (Fonda) is een vrijzinnige levensgenieter en Paul (Redford) is een conservatieve jurist. In hun New Yorkse appartement discussiëren ze hartstochtelijk over hun uiteenlopende levensvisies.
(7) The Chase (1966)
Voordat Arthur Penn zijn naam verbond aan Bonnie and Clyde (1967, Itunes), regisseerde hij The Chase: een in het Amerikaanse zuiden gesitueerd drama over de ontsnapping van een crimineel (Robert Redford) en de aansluitende, zinderende achtervolging. Gaandeweg ontvouwt zich een intrige, met een sympathieke sheriff (Marlon Brando) en een invloedrijke industrieel (E.G. Marshall).
(6) The Great Escape (1963)
Het personage van Steve McQueen uit deze ontsnappingsfilm heet niet voor niets ‘The Cooler King’. McQueen was in de jaren zestig en zeventig de belichaming van cool: hij speelde zijn handelsmerk, de noeste vent, achtereenvolgens in The Great Escape, Bullitt (1968, Itunes/GooglePlay) en Papillon (1973). De Grote Ontsnapping waar de titel naar verwijst vindt trouwens plaats vanuit een Duits krijgsgevangenkamp, waar de koele koning gevangen zit.
(5) West Side Story (1961)
Ooit was de New Yorkse wijk de Upper West Side het toneel van een bewerking van Romeo en Julia: twee geliefden uit rivaliserende bendes – wit en Puerto Ricaans – raken verliefd op elkaar. Nu is de buurt de vrijzinnigere tegenhanger van de behoudende Upper East Side, met beroemde ingezetenen als Howard Stern en Tina Fey. Komiek Larry David kent trouwens alle liedjes uit West Side Story uit zijn hoofd, getuige de aflevering Officer Krupke, van Curb Your Enthusiasm, uit 2009.
(4) A Bridge Too Far (1977)
Operation Market Garden speelde zich af in 1944, in het Nederlandse rivierengebied. Daar landden parachutisten achter de vijandelijke linies. Regisseur Richard Attenbourough belicht deze historische episode met een sterrenensemble: Sean Connery, Ryan O’Neal, Michael Caine en Laurence Olivier tekenden voor een rol. Ze werden op locatie gefilmd. In Nijmegen, Deventer, Lent en Haarle.
(3) Network (1976)
Wie wat wil weten over de hedendaagse kakofonie in de Amerikaanse media moet deze met vier Oscars bekroonde dramafilm over netwerktelevisie eens zien. Met een nieuwspresentator, gespeeld door Peter Finch, die uit woede implodeert voor de camera. De tagline heette niet voor niets: ‘Bereid je voor. Voor een volmaakte, buitensporige speelfilm.’
(2) To Kill a Mockingbird (1962)
Deze bewerking van Harper Lee’s gelijknamige roman uit 1960 is wellicht een van de meest geslaagde boekverfilmingen uit de filmgeschiedenis. Met als onderwerp rechtsongelijkheid in het Amerikaanse zuiden tijdens de depressiejaren. Advocaat Atticus Finch (Gregory Peck) manifesteert zich als de weldoener: hij wil zijn van verkrachting verdachte cliënt – de zwarte Tom Robinson (Brock Peters) - koste wat kost bijstaan.
(1) Midnight Cowboy (1969)
Vaak werd gesuggereerd dat de verhouding tussen zwendelaar Ratso (Dustin Hoffman) en cowboy Joe Buck (John Voight) meer was dan vriendschappelijk. Hoe dan ook kreeg je zelden zoveel sympathie voor twee antihelden, die het gezamenlijk opnemen tegen de sores van de grote stad. New York was in de jaren zestig geen pretje voor nieuwkomers, zoveel wordt duidelijk in dit ontroerende drama.