Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Vrijdag Top Tien: Intelligentste komediepersonages

  •  
24-11-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
2606088006
Vandaag: de meest intelligente personages uit komedieseries.
Het is eenvoudig om een lijst te maken met idiote komediepersonages. Komedie blinkt immers uit in onbeholpen gedrag en slapstick. Kijk alleen al naar de cast van Modern Family: deze lieden zouden het nog niet doorhebben als de aarde verging.
Superintelligente personages zijn daarentegen behoorlijk zeldzaam in komedieseries en daarom wellicht lovenswaardiger – het schrijven voor een komedie is sowieso geen sinecure. Daarom niets minder dan lof voor de onderstaande hoogbegaafde types.
(10) Peter Maldonado (Tyler Alvarez uit American Vandal 2017-, Netflix)
Peter is een aspirant-documentairemaker: hij heeft nu al het talent om grote mysteries te ontkluwen, zo blijkt gaandeweg in deze mockumentary. Hij heeft een uitstekend inzichtelijk vermogen en beschikt tevens over de nodige empathie, waardoor hij in rap tempo gegevens bij getuigen kan loswrikken.
3813.w1068.0.df72ab6
(9) Richard (Sam Richardson uit Veep 2012-, Ziggo Movies & Series)
De messcherpe analyses van deze campagnehulp vallen vaak in het niet omdat hij door vrijwel alle andere personages, samen met Jonah Ryan (Timothy Simons), als voetveeg wordt gebruikt. In Washington, het bastion van de macht, doet intellect er niet altijd toe: de bestuurders die het Witte Huis bevolken zijn daar een sprekend voorbeeld van.
3814.w1068.0.ec20154
(8) Kim Wexler (Rhea Seehorn uit Better Call Saul 2015-, Netflix)
Kim fungeert soms als Sauls geweten. Ze heeft de nodige ervaring met het nemen van de juiste stappen in het leven; ze is een gevierd jurist. Tegelijkertijd haalt Saul soms ook het slechtste in haar naar boven. Haar achteloze geliefde is dan tevens haar achilleshiel. Maar wanneer ze zich vervolgens herpakt, blijkt ze ook nog eens een buitengewone strateeg te zijn.
3815.w1068.0.ef86e5b
(7) Dev Shah (Aziz Ansari uit Master of None 2015-, Netflix)
Intelligentie wordt doorgaans geassocieerd met grote denkers, met een groot rekenvermogen. Maar culinaire fijnproevers als Dev vallen daar ook onder. Hij is een connaisseur van de Italiaanse keuken. Met de juiste ingrediënten, en de juiste kaas-deeg-saus-ratio weet hij de grootste lekkernijen op tafel te zetten.
3816.w1068.0.d3fb5d0
(6) Samantha White (Logan Browning uit Dear White People 2017-, Netflix)
Samantha is een hedendaagse exponent van superslimme activisten als Malcolm X. Ze maakt tijdens haar radioprogramma’s naarstig gebruik van dezelfde overredingskracht en fijnzinnige retoriek als diegenen die in de jaren zestig in de Verenigde Staten streden voor gelijke rechten. Ze zet haar intelligentie in om een betere wereld na te streven en schuwt daarbij de confrontatie niet.
3817.w1068.0.c6d6e8c
(5) Richard Hendricks (Thomas Middleditch uit Silicon Valley 2014-, Ziggo Movies & Series XL)
Schranderheid leidt soms ook tot dilemma’s. Richard is de meest intelligente nerd uit zijn gezelschap. Hij schroomt niet om zijn collega’s te vernederen in pogingen zijn status als De Schepper nog eens te bevestigen – hij bedacht immers de app waarmee de heren beroemd werden. Dat Erlich, Betram en Dinseh het op een gegeven moment zat zijn, is onvermijdelijk.
3818.w1068.0.6eaeac7
(4) Stewie Griffin (Seth McFarlane uit Family Guy 1999-, Netflix)
Slimheid gaat dikwijls gepaard met arrogantie: de wetenschap dat jouw kennis die van de ander flink overstijgt. De hooghartige Stewie weet dat hij het enige pragmatisch denkende lid van zijn familie is. Zijn conversaties met hond Brian (eveneens geacteerd door McFarlane) staan in schril contrast met de incoherente overpeinzingen van vaderlief Peter.
3819.w1068.0.be9e28d
(3) Abed Nadir (Danny Pudi uit Community 2009-2015, Amazon)
Abed ratelt er op los. Hij deelt zijn observaties aan de lunchtafel in de kantine met zijn studiegenoten als salvo’s afgevuurd uit een pistool. Abeds hersenen werken zo snel, en maken zulke vluchtige verbindingen, dat hij bijkans onnavolgbaar is.
3820.w1068.0.48b35cb
(2) Larry David (Larry David uit Curb Your Enthusiasm 1999-, Ziggo Movies & Series XL)
Wie ergens een hekel aan heeft, heeft dat met een reden. Oftewel: Larry David heeft de mensen die hij veracht eerst eens nauwgezet bestudeerd. Hij is een mensenkenner, een expert die niet zou kunnen leven zonder zijn obsessie voor het observeren van menselijk gedrag. Een perfecte wereld zou voor Larry David een drama zijn want dan valt er niets meer te zeuren.
3821.w1068.0.c4c87e1
(1) Sheldon Cooper (Jim Parsons uit The Big Bang Theory 2007-, Microsoft Store)
Veel nieuwsgierige kijkers hebben dankzij Sheldon Cooper een idee gekregen van wat een theoretische fysicus nu allemaal uitspookt. Hoera voor de wetenschap! Zouden de technische universiteiten dankzij de populariteit van de praatgrage, onuitstaanbare wetenschapper ook meer aanmeldingen hebben gekregen?
3822.w1068.0.da04573
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief