Elke week schrijft onze recensent Omar Larabi een top tien met televisieseries en films die beschikbaar zijn in het Nederlandse VOD-aanbod. Vandaag: films die zich afspelen in de wildernis.
De strijd van de mens tegen de natuur is in vele vormen gevat, en krijgt in dit huidige tijdperk een nieuwe lading: we moeten het juist samen met de natuur opnemen tegen diegenen die de natuur, de wereld, en daarmee ook de mensheid dreigen te decimeren.
Veel films die zijn geschoten in de wildernis, ventileren vaak een belangwekkende, existentiële boodschap. De mooiste film – in dit thema – die mij is bijgebleven van de laatste jaren, is El Abrazo de la Serpiente (2016), over een sjamaan in het Peruaanse Amazonegebied. Maar dit juweeltje is helaas niet voorhanden in het Nederlandse VOD-stelsel.
Hieronder een tiental meesterwerken die wel te zien zijn bij onze VOD-aanbieders; films die allemaal op eigenzinnige wijze iets zeggen over onze dubbelzinnige omgang met de natuur.
(10) Beyond Sleep (2016, Videoland/Pathé Thuis/GooglePlay/Itunes) In retrospectief is deze verfilming van W.F. Hermans’ Nooit Meer Slapen best goed gelukt: regisseur Boudewijn Koole gebruikt de kracht en impact van de natuur – vliegen zoemen; horizonnen gloren – op treffende wijze; zodat het hoofdpersonage verstrikt raakt in het kale Noord-Noorse landschap.
(9) Cast Away (2000, Netflix/GooglyPlay/Ziggo Movies & Series/Itunes) Een speelse variant op het thema: Tom Hanks alleen op een eiland, met een bal waartegen hij op een gegeven moment – dat is onoverkomelijk – gaat babbelen. Veel kijkers vonden juist die scènes zo frappant, terwijl we ook tegen onze honden en katten praten, en soms zelfs tegen bomen fluisteren.
(8) The Revenant (2015, Pathé Thuis/Itunes) Dramatisch; overdreven; pathetisch. Het waren termen waarmee The Revenant werd gekwalificeerd. Een overduidelijke poging van Leonardo DiCaprio om zijn Oscar op te eisen. Niettemin ziet het er geweldig uit; de weidse landschappen versus de man.
(7) McCabe & Mrs. Miller (1971, Itunes) Even een western tussendoor, van niet de minste regisseur: Robert Altman. Dit is dan ook niet een archetypisch verhaal over de frontier, maar een dynamisch verhaal dat zich leent voor twee fijne personages (Warren Beatty als gokker en Julie Christie als prostituee) aan de rand van de sneeuwrijke beschaving.
(6) Gravity (2013, Pathé Thuis/Ziggo Movies & Series/Itunes/GooglePlay) Daar zweeft ze dan, zielsalleen, door het niets. Sandra Bullocks samenwerking met de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuáron is memorabel. Ze is een soort spacecowboy, die halverwege alleen overblijft op een missie; waardoor het een overlevingsstrijd wordt. In de wildernis der wildernissen: de ruimte.
(5) All Is Lost (2014, Itunes/GooglyPlay/Pathé Thuis) Bijna-bejaarde – of eigenlijk bejaarde – man versus de zee. Robert Redford, alleen op een zeilbootje, vechtend tegen de onstuimige golven. Dat je daar een speelfilm van kan maken, die blijft boeien, met spannende momenten, is een compliment waard. Proficiat J.C. Chandor!
(4) Into the Wild (2008, Pathé Thuis) Toegegeven: de film is ietwat melodramatisch. En Emile Hirsch’ acteerwerk is bij vlagen pathetisch. Maar toch: het verhaal over een jonge man die een ontgonnen wereld wil gaan ontginnen, zonder GPS, en op goed geluk, is uitermate fascinerend. Boven alles beklijft de soundtrack van Eddie Vedder, die terecht een eigen leven is gaan leiden.
(3) Wild (2015, Itunes/Pathé Thuis) Ja. Wild is een betere film dan Into the Wild. Reese Witherspoon ( Big Little Lies ) is een betere actrice, en weet voortdurend te ontroeren als de overpeinzende avonturier. Ze begint aan een lange wandeltocht door de Californische rimboe, die uiteindelijk eindigt op de viering van de sterfdag van Jerry Garcia (de gitarist en frontman van Grateful Dead ), hoe poëtisch!
(2) Grizzly Man (2005, Pathé Thuis) Wie Grizzly Man wordt genoemd is met recht een excentriekeling. Alleskunner Werner Herzog ( Into the Inferno ) volgt Timothy Treadwell, de man met de bovengenoemde bijnaam, die in harmonie leeft met beren in Alaska. Saillant is trouwens dat Herzog zijn films vaker wel dan niet laat afspelen buiten de bewoonde wereld.
(1) Deliverance (1972, Itunes/GooglePlay) Het banjogevecht. De stedelijke arrogantie. De inteelt. De verkrachting. Deliverance is 46 jaar na dato nog steeds een opzienbarend huzarenstuk. De film, over een groep stedelingen (met Burt Reynolds op de foto) die voor de laatste keer een rivier gaan bedwingen – er komt een dam – is nog altijd actueel. Bijvoorbeeld als het gaat om de tegenstelling tussen stad en platteland in de Verenigde Staten.