Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

VOD Kijktip: The Edge of Seventeen

  •  
26-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
The-Edge-of-Seventeen2
Films over tieners zijn vaak net zo irritant als tieners zelf. Deze is anders: lekker smart en niet te cute.
 
Nadine is zeventien en hoewel ze zich best vermaakt met hartsvriendin Krista, is haar tienerleven uiteraard verder volstrekt ondraaglijk. Ze is tenslotte zeventien en bovendien is haar pa dood, is moeder single en weggezonken in een midlife crisis en is haar oudere broeder ijdel en irritant. Bovendien pikt hij Krista van haar af door iets met haar te beginnen. In Nadine's hoofd en hart is het aldus een puinhoop, ook wat haar eigen liefdesleven betreft, of eigenlijk vooral het gebrek daaraan.
Nadine's baken in dit kommervolle bestaan is een van de leraren op haar high-school, een geweldig onderkoelde rol van Woody Harrelson. Hun onderonsjes, die druipen van het cynisme en soms van wederzijdse woede maar eigenlijk zeer liefdevol zijn, zijn op zichzelf al reden genoeg om deze tragikomedie over opgroeien te bekijken. De ironie en de smart-ass dialogen spatten in het rond; het scherpe maar ook ontroerende script is van de debuterende regisseur Kelly Fremon Craig.
De (nogal hysterische) trailer geeft al een beeld van wat je kan verwachten…
… maar de filmfragmenten die op YouTube staan, geven de vaak even hilarische als melancholieke toon van de film veel beter weer. In de eerste clip van de volgende compilatie zie je meteen de prettige en zeer geestige interactie tussen Nadine en haar leraar. Nadine wordt gespeeld door Hailee Steinfeld die een Golden Globe nominatie voor deze rol kreeg en dat is ontzettend terecht want ze acteert briljant irritant en is tegelijk diep ontroerend. In 2010 maakte ze al grote indruk als het kleine meisje in de western True Grit van de Coen broers (heel goed en te streamen op Netflix) en nu is ze even indrukwekkend in deze volstrekt andere rol:
The Edge of Seventeen doet je met liefde, weemoed, meewarigheid en afschuw omkijken naar de tijd dat je zelf zeventien was en eventueel huiverend vooruitkijken naar de tijd dat je eigen kinderen van die leeftijd zijn.
The Edge of Seventeen is te streamen op Tele2, Telfort, Ziggo, KPN, XS4ALL, Online.nl, T-Mobile Thuis, iTunes, Moviemax, MeJane, Pathé Thuis, Google Play en YouTube.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief