VARAgids

Uit mijn buurt

07-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
713 keer bekeken
  •  
Uit mijn buurt
Door Annemart van Rhee
Jij bent van mij gaat over stalking en over hoe het soms misgaat, ondanks herhaaldelijke aangifte. Documentairemaakster Hetty Nietsch: ‘Ik word misselijk van de ongeïnteresseerdheid.’
Haar nachtmerrie begint onschuldig in maart 2018. Astro TV-presentator en medium Daniëlle Nijhuis (44) heeft totaal niet door dat een stalker haar bestaan binnensluipt. Want Andy N. (dan 28) uit ’s-Gravenzande lijkt een gewone kijker van het programma dat draait om toekomstvoorspellingen en spirituele adviezen van zieners, healers en tarotisten. Net als honderden anderen belt hij tegen betaling het nummer van Astro TV om de door haar ingesproken bandjes te beluisteren. Alleen: Andy denkt dat Nijhuis uitsluitend tegen hem praat. Daarna mailt hij. Eerst vraagt hij nog om raad, maar al snel laat hij weten dat hij verliefd is. De Enschedese reageert: goh wat aardig, maar ik ben niet geïnteresseerd.

Wat haar betreft is daarmee de kous af. Maar in plaats van stilte volgt een barrage van sms’jes, appjes, telefoontjes – ook op haar zakelijke mobiel – en e-mails. De ene keer noemt hij haar fantastisch dan weer is zij een kanker-hoer die kapot moet net als haar huwelijk. Wanneer Andy 200 kilometer rijdt om haar te ontmoeten en aanbelt bij haar bedrijf in Enschede doet ze aangifte.

Daniëlle Nijhuis is een van de ruim 3000 Nederlanders, in 95 procent gaat het om vrouwen, die jaarlijks slachtoffer worden van stalking. Bijna twee jaar wordt zij lastig gevallen waardoor ze constant tot in haar haarvaten alert is. Op vreemde auto’s in de buurt, op mannen die zich merkwaardig gedragen. Ze voelt zich onveilig, zit slecht in haar vel. Net als haar familie. N. ontwricht haar leven en dat van haar geliefden. Zeker omdat er bijna niet tegen hem valt op te treden: contact- en straatverboden worden nauwelijks gehandhaafd.

Over die ongelofelijke psychische en fysieke impact maakte Hetty Nietsch (Valentijn, Enkele reis naar het Kalifaat) de indringende documentaire Jij bent van mij. Het zijn de letterlijke woorden die de vrouwelijke stalker van gitarist Harry Sacksioni hem toeroept wanneer hij woest en wanhopig vraagt waarom zij hem in godsnaam belaagt. Liefst veertig jaar verziekt zij zijn leven, vertelt hij in de documentaire. Ze staat schreeuwend voor zijn huis, tikt ’s nachts op de ramen, verpest zijn optredens en duikt op in winkels waar hij gaat shoppen. Een paar uur nadat zij wordt aangehouden en opgepakt, post ze alweer bij de oprit.

Nietsch: ‘Het leeuwedeel draait om relatiegerelateerde gevallen, maar Harry Sacksioni en Daniëlle Nijhuis zijn voorbeelden van mensen in het publieke veld die met stalkers te maken krijgen. Net als politici, acteurs, sporters en BN’ers. Het gaat vaak om mentaal zwakke personen die zich verbeelden iets met hen te hebben. Die denkbeeldige relatie verschaft hen status. Een doel ook. Cijfers over dergelijke stalkingzaken worden niet aan de grote klok gehangen. Maar het zegt genoeg dat er behoorlijk wat speciale bureaus, beveiligers en detectives actief zijn die zich hierop richten.’

Nietsch werkte twee jaar aan Jij bent van mij. Ze raakte geïnteresseerd in het onderwerp stalking toen zij in 1995 in het tv-programma De ronde van Witteman twintiger Astrid Tillema zag vertellen over haar verliefde belager die haar vijf jaar overal achtervolgde. Waarschuwingen van de politie, smeekbedes, arrestaties, verblijf in de cel. Niets hielp tegen zijn aanwezigheid en obsessie. Zelfs toen hij in elkaar geslagen werd, stond hij een paar uur later in het verband weer voor haar neus. Het verhaal bleef jaren in haar hoofd hangen.

Lees verder in VARAgids 24 vanaf bladzijde 18.

Meer over:

artikelen,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!