Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Two: knap gemaakte genrefilm

  •  
12-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Two
Kolderieke gimmick – een naakte man en vrouw zijn door een vreemdeling aan elkaar genaaid – leidt tot zinderende horror.
Twee vreemdelingen ontwaken in een slaapkamer. Een vrouw ligt bovenop een man. Zij wil van hem af. Het kan niet. ‘Laat me los’, schreeuwt ze. Maar de man constateert dat de twee bij hun buik aan elkaar zijn genaaid. ‘Vlees op vlees’, merkt de vrouw later op. Het is een kolderiek uitgangspunt voor een film maar, de Spaanse filmmaker Mar Targona zorgt ervoor dat de toon zo goed als serieus blijft. Two ( Dos ) is een groteske tragedie die tot het eind overtuigt. Want David (Pablo Derqui) en Sara (Marina Gatell), die nu een Siamese tweeling vormen, hebben natuurlijk een gemene deler. Iets of iemand heeft voor dit leed gezorgd.
De film doet direct denken aan kamerspelen als Gerald’s Game (2017) en Saw (2004). Genrefilms waarin een buitenstaander speelt met personages (en hun lijven) die hij in een afgesloten ruimte heeft vastgebonden. Ook David en Sara vragen zich af: waar zijn we? Hebben we vijanden? Naarstig en naakt gaan ze in de kamer op zoek naar aanwijzingen, terwijl ze cruciale informatie voor elkaar verzwijgen. Logisch ook: ze kennen elkaar natuurlijk amper. Of toch niet? Knap voert Targona de spanning op via (de suggestie van) camera’s en een voyeur. Totdat een verklaring zich aandient voor alle ellende.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Two
Die verklaring heeft iets te maken met het cijfer 2, dat staat voor dualiteit en symmetrie, perfectie in zekere zin. Samen ben je nooit alleen, ervaar je voor twee, zoiets. Hoewel Two ook gewoon leunt op een gimmick, die niet per se erg origineel is maar des te vermakelijker. En met ruim een uur speeltijd weet Targona ook exact aan te voelen wanneer het genoeg is, en het spel is gespeeld. Met als resultaat een knap gemaakte, zinderende genrefilm.
Two, vanaf 10 december 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief