VARAgids

Twee slag

07-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
Prepr_artikel 46 Twee slag

Door Johan Reijnen

Het is toch wel bijzonder en eervol’, zegt Mariëlle Tweebeeke, twee dagen nadat ze (voor de tweede keer) de Sonja Barend Award won, de vakprijs van de VARAgids voor het beste tv-interview van het afgelopen tv-seizoen. Ze won de prijs vanwege haar interview met Volodymyr Zelensky, president van Oekraïne. Een interview met de leider van een land in oorlog dus, vanwege een Russische invasie, en dan tóch een kritisch vraaggesprek – dat leidde tot het winnende gesprek.

‘Ik realiseerde me dit jaar dat ik deze prijs tien jaar geleden voor het eerst won’, aldus Tweebeeke. ‘Het leek me mooi om deze opnieuw te winnen. Tien jaar geleden was de impact van de award voor mij groot, omdat ik net was begonnen bij Nieuwsuur. Ik weet nog dat Matthijs van Nieuwkerk destijds in de make-up tegen me zei: “Nu hoor je tot club van goede interviewers.” Dit jaar was het ook weer iets groots, maar op een andere manier. Dit was al met al het moeilijkste gesprek dat ik ooit heb gevoerd. En dit gesprek had nooit zo opmerkelijk geweest als Zelensky niet op zijn manier antwoordde op mijn vragen.’

Is er een leven vóór en na de Sonja Barend Award? Je hebt een soort formeel stempeltje van vakgenoten gekregen, een soort erkenning. Tot op dag van vandaag word ik aangesproken op de eerste award in 2012, omdat mensen zich terecht kwaad maakten over het onderwerp (verborgen camera’s die patiënten filmden in het VUmc, red.). Je voelde de verontwaardiging over wat daar gebeurde en die heb ik toen vertolkt.

Waarom stemde Zelensky in met een interview in Nieuwsuur, denk je? Dit is puur speculatie, maar op dat moment speelde het kandidaat lidmaatschap van de EU waar Mark Rutte toen geen voorstander van was. Waar kun je dan het best zitten? Bij de Nederlandse televisie. En feit is wel dat Nederland uiteindelijk heeft ingestemd met het EU-lidmaatschap.

Hoe kwam het interview tot stand? Ik werd op een vrije zaterdagochtend op het hockeyveld gebeld door Nieuwsuur-hoofdredacteur Pieter Klein met de vraag of ik Zelensky wilde interviewen. Volgende week, in Kiev. Ik stemde direct in, maar Pieter zei: Denk er even over na en heb het er thuis over, maar ik had de beslissing stiekem natuurlijk al lang genomen.

Lees verder in VARAgids 46 vanaf bladzijde 21.

Meer over:

#artikel, varagids,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!