Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Tom Tom

18-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
347 keer bekeken
  •  
tom waes
DOOR MIRJAM BOSGRAAF
Acteur en reisgids Tom Waes kan bijna alles, lijkt het wel. Een profiel van de Bekende Vlaming.
‘Amai mannekes, wie had dat gedacht hè, toch nog een Reizen Waes deez jaar.’ Tom Waes en zijn crew staan bij de auto. Normaal rijden ze naar Zaventem voor een reis naar een ver land. Nu niet. Door corona zijn alle reisplannen met piepende remmen tot stilstand gekomen en zal de crew aan de grond blijven en een Reizen Waes in Vlaanderen gaan maken. Na een oproep van Tom Waes aan het publiek om toffe Vlaamse plekskes en rare tradities te melden, zijn een hoopvolle 6400 tips binnengekomen. Tom kijkt er een beetje bedenkelijk bij. Maar daar gaan ze, niet naar de Appalachen, maar naar de Westhoek.

Tom Waes, onverschrokkene, durfal, beroepsreiziger, acteur, BV, Bekende Vlaming. Een heel bekende Vlaming zelfs, die bijna een heldenstatus heeft in eigen land. ‘Een straffe gast die alles kan,’ zei Philippe Geubels, toen Tom Waes in 2015 de Vlaamse Slimste mens won. Geubels grapte erachteraan: ‘Ik denk dat hij als kind in een encyclopedie is gevallen. Als Tom ajuinen snijdt, dan beginnen die ajuinen te huilen. Toen Tom geboren werd, heeft hij de gynaecoloog een klets gegeven.
’Nederland leerde de straffe gast meer dan tien jaar geleden kennen door Tomtesterom, waarin Tom Waes van alles probeerde aan te leren wat een ander nooit van zijn leven aan zou durven. Hij sprong van een skischans met nauwelijks ski-ervaring, liep in de Marokkaanse woestijn de Marathon des Sables, 250 kilometer in de bloedhitte en blaren bijna tot op het bot, probeerde zijn IQ op te hogen en lanceerde een Spaanse schlager die prompt een zomerhit werd. Dos cervezas por favor. Elke Spanjaard heeft een snor. Na Tomtesterom begon in 2013 Reizen Waes, in Nederland al vier seizoenen uitgezonden door de VPRO. Tom reist in Reizen Waes naar oorden waar een gewone toerist nooit terecht zou komen. Naar Turkmenistan, waar de censuur voorschrijft dat er ‘geen arme mensen of ezels’ gefilmd mogen worden, of naar Pitcairn, het eiland in de Stille Oceaan waar 52 mensen wonen en maar vier keer per jaar een schip aanmeert. Andere niet-toeristische bestemmingen: Noord-Korea, Zuid-Soedan, Spitsbergen, Sierra Leone en Venezuela. Reizen Waes heeft een vast publiek in Nederland, maar echt bekend werd Tom Waes hier pas sinds hij in de Netflixserie Undercover de rol speelt van de norse undercoveragent Bob, die samen met Anna Drijver drugsbaron Ferry Bouman (Frank Lammers) moet ontmaskeren. Van Undercover zijn al twee seizoenen en een derde is in de maak.

Lees verder in VARAgids 4 vanaf pagina 26.

Meer over:

#artikelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief