Elke week schrijft onze recensent Omar Larabi een top tien met televisieseries en films die beschikbaar zijn in het Nederlandse VOD-aanbod en in de bioscoop. Vandaag: krimpen als Ant-Man.
Ant-Man bracht in 2015 bijna een half miljard dollar op aan de box offfice. Dat is een grote opbrengst voor de protagonist die zich kan verkleinen tot microscopische grootte. In Ant-Man and the Wasp – dat deze week in première ging - mag Scott Lang (Paul Rudd) weer op komen draven als superheld, ditmaal vergezeld door The Wasp (Evangeline Lily).
Hij zal in dit vervolg, dat zich afspeelt in het Marvel-universum , vast weer gebruik maken van zijn ingenieuze pak, waarmee hij spontaan kan krimpen. Hieronder een tiental films waarbij krimpen – of groeien – een voorname rol speelt.
(10) Godzilla (1954, Itunes) Dankzij de omvang van dit imposante wezen lijken de mensen wel mieren, zeker wanneer het monster stap voor stap over een miniatuurset van Tokyo walst. Kijk als je allergisch bent voor échte klassiekers als deze ook gerust één van de vele remakes.
(9) Tinker Bell uit Hook (1991, GooglePlay/Itunes) Tinker Bell (Julia Roberts in deze film) moet je niet verwarren met Stringer Bell. De één is een fee, en de ander is een drugsdealer (uit The Wire). Waar daarentegen geen twijfel over bestaat, is dat Tinker Bell significant kleiner is dan haar metgezellen.
(8) King Kong (1933, Itunes) Het is één van de meest iconische scènes uit de filmgeschiedenis: een gigantische gorilla die het Empire State Building beklimt. Een wezen dat protagonist Ann Darrow (Fay Wray) aanvankelijk nog aantreft op een eiland in de Indische Oceaan (kijk ook Kong: Skull Island voor deze episode, bij Itunes/GooglePlay/Pathé Thuis).
(7) Alice in Wonderland (2010, Ziggo/GooglePlay) Om door het piepkleine deurtje te kunnen moet Alice een wondermiddel nemen, zodat haar lichaam zich aanpast aan de ruimtelijke normen van het knotsgekke universum waarin ze zich bevindt. Regisseur Tim Burton weet die surrealistische omgeving met veel verve te schetsen.
(6) The Borrowers (1997, Itunes) De grote boze Ocious C. Potter (John Goodman lijkt hier wel een soort menselijke variant van King Kong of Godzilla) neemt het op tegen een piepkleine familie van ‘Borrowers’: minitatuurmensjes die van alles ‘lenen’ in huizen van mensen van normale grootte.
(5) Downsizing (2018, Itunes/Pathé Thuis/Ziggo/GooglePlay) Als je pensioen niet toereikend is, dan kan je jezelf ook laten krimpen. Dan hoef je immers minder gas, water en elektriciteit te betalen. En wat dacht je van kleding? Als mini-mens heb je veel minder textiel nodig. En op vakantie maar een klein korreltje strand.
(4) Beetlejuice (1988, Itunes/GooglePlay) Hier is er slechts één lichaamsdeel, dat tegen het einde van de film wordt verkleind: de enge kop van hoofdpersoon Beetlejuice (Michael Keaton). Deze speelse horrorfilm werd – net als Alice in Wonderland – ook geregisseerd door Tim Burton, die wellicht een fascinatie heeft met het proces van verkleinen.
(3) Ant-Man (2015, Pathé Thuis/Itunes/GooglePlay) Deze vakkundig gemaakte Marvel-film vol humor en degelijke actie verdient alle lof. Acteurs die het goed doen in komediefilms, zoals Paul Rudd (Ant-Man), of Robert Downey Jr. (Iron Man), creëren in hun superheldenfilms een losse, ongedwongen sfeer, waardoor ze beter te verteren zijn.
(2) Innerspace (1987, Itunes) De onderzeeër van marinevlieger Tuck Pendleton (Dennis Quaid) en zijn bemanning wordt verkleind om in de bloedbaan van een konijn te kunnen worden gelanceerd. Dat experiment mislukt in deze door de speelfilm Fantastic Voyage (1966) geïnspireerde scifi.
(1) Honey, I Shrunk the Kids (1989, Netflix/GooglePlay) Jeugdsentiment galore. Wie keek als kind dat opgroeide in de jaren negentig en ver daarna niet met verbazing naar sulletje Wayne (Rick Moranis), die zijn kids eigenlijk mishandelt, door ze per abuis te laten krimpen – waardoor ze onbedoeld kennismaken met levensgrote insecten.