Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Three Songs for Benazir: bitterzoete ode aan de hartstocht

  •  
24-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Three Songs for Benazir
In gelauwerde korte documentaire staat de bestendige liefde tussen twee Afghaanse vluchtelingen in Kaboel centraal.
Shaista en Benazir wonen in een vluchtelingenkamp in Kaboel. Jaren geleden vluchtten ze uit de Afghaanse regio Helmand. Nu Benazir zwanger is heeft Shaista besloten om zich als eerste van zijn volk aan te melden bij het leger, om zijn vrouw en toekomstig kind financieel te kunnen ondersteunen. ‘Ik offer mijn leven voor haar…’, zingt Shaista aan het begin van de film. Filmmakers Elizabeth en Gulistan Mirzaei maken in het aandoenlijke Three Songs for Benazir de oprechte liefde tussen de twee hoofdpersonen op knappe wijze invoelbaar. Een liefde die overal tegen bestand is.
Later in de film blijkt Shaista’s droom in duigen: in plaats van zich bij het leger te voegen, besluit hij zijn geld te verdienen bij de opiumoogst. Waarop hij verslaafd raakt en in een afkickkliniek belandt, waar hij wordt bezocht door Benazir, die haar echtgenoot ook steunt tijdens barre tijden. Liefde oogt in de korte film – die op verschillende filmfestivals werd bekroond – ook als het enige waar men in Afghanistan nog van kan dromen. Liefde brengt geluk. Liefde zorgt dat je met een roze bril naar de dingen kan kijken. Want Three Songs for Benazir is ook een portret van diepe armoede.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Three Songs for Benazir
Benazir heeft op een gegeven moment niet eens genoeg geld om schoenen voor haar kind te kopen. Afghanistan wordt – zeker voor vluchtelingen – in de film verbeeld als een benauwende plek. En aangezien de Taliban nu weer overheerst in Kaboel en omstreken, rijst ook de vraag: hoe zal het nu met Shaista en Benazir gaan? Het leven zal er misschien niet beter op zijn geworden. Three Songs for Benazir is dan ook een bitterzoete ode aan de hartstocht.
Three Songs for Benazir, vanaf 24 januari 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief