Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Thirteen Lives: spannend maar niet erg gedurfd

  •  
04-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
Thirteen Lives
Dramatisering van Thais voetbalteam dat in 2018 gevangen raakt in grottenstelsel krijgt de Hollywoodbehandeling met filmsterren en is precies wat je ervan zou verwachten.
Toen in 2018 een Thais voetbalteam gevangen raakte in een grottenstelsel nabij Chang Rai moet een filmproducent hebben gedacht: deze tragedie móet verfilmd worden. Verwonderlijk is dat niet: Hollywood gebruikt al sinds jaar en dag de bittere realiteit als inspiratie voor grote en meeslepende dramatiseringen. Dus krijgt ook de zogeheten ‘Tham Luang cave rescue’ – waarbij uiteindelijk meer dan 5000 mensen betrokken raken – de Hollywoodbehandeling. Met sterren: Viggo Mortensen en Colin Farrell spelen de Britse duikexperts Richard Stanton en John Volanthen; Joel Edgerton speelt de Australische duiker én anesthesist Richard Harris. Zij zijn de mannen die toen de dag als het ware zouden redden – hoewel het uiteindelijk 18 (!) dagen zou duren.
Thirteen Lives is in die zin, als we het toch hebben over redders, een soort duistere cowboyfilm geworden, waarin stoere witte rouwdouwers de Thaise overheid komen vertellen over de hoed en de rand. Zo ging het niettemin in het echt ook: Thaise experts hadden niet een uitgemeten plan. Het voetbalteam – bestaande uit een assistent-coach en twaalf pupillen – zat ver in een grottenstelsel toen in juni het regenseizoen ineens een maand eerder begon. Het duikersteam bedacht uiteindelijk een vernuftig plan: ze zouden eerst een stuk duiken, en dan de voetballers onder narcose brengen, om ze vervolgens weer mee te sleuren naar buiten – dit is een buitengewoon summiere samenvatting, welteverstaan.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Thirteen Lives
Filmmaker Ron Howard (foto hierboven) laat zien hoe spannend en ijzingwekkend dat was en voegt voor de sjeu wat haantjesgedrag en een inhalige pers toe. Erg verheffend is Thirteen Lives daarnaast niet. Het scenario van William Nicholson ( Everest , 2015) is rechttoe rechtaan; niet erg gedurfd zelfs; een overzichtelijke vertelling van a tot z. De Hollywoodbehandeling in optima forma.
Thirteen Lives, vanaf 5 augustus 2022 bij Prime Video
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief