Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

They Cloned Tyrone: John Boyega is in vorm in fijne genremix

  •  
21-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
627 keer bekeken
  •  
TCT_20210226_11351_R

© Parrish Lewis / Netflix

Drie nitwits stuiten op een overheidscomplot in knipoog naar blaxploitation die gaandeweg transformeert tot speelse sciencefiction. 

Een genadeloze maar aaibare drugsdealer (John Boyega speelt Fontaine), een onnozele pooier (Jamie Foxx vertolkt Slick Charles) en een gewiekste sekswerker (Teyonah Parris is Yo-Yo) stuiten in They Cloned Tyrone op een eigenaardig overheidscomplot. Maar voordat die wending zich aandient laat de film zich nog omschrijven als een vakkundige knipoog naar de blaxploitation-film. Denk aan Dolemite (1975) en Shaft (1971). Zo zien we hoe Fontaine in z’n auto door een gettowijk rolt terwijl hij smerige klusjes moet opknappen. Terwijl Charles zich beklaagt over het feit dat zijn vrouwen niet meer zo gewillig zijn als vroeger.

Als Fontaine bij Charles op de stoep staat om zijn centen te innen, dan reageert de pooier ad rem: ‘Waarom moeten het altijd zwarte mensen zijn die elkaar iets aandoen.’ Dat is een grap met een ironische lading. Aan de ene kant is black-on-black crime voortdurend een heet hangijzer in de Verenigde Staten; de statistiek wordt vaak door racisten gebruikt om de problemen die zwarte Amerikanen veroorzaken bloot te leggen. Maar in They Cloned Tyrone moeten de drie hoofdpersonages juist samenwerken wanneer ze ontdekken dat in een mysterieus lab buurtgenoten worden gekloond.

TCT_20201212_03096_R2

© Parrish Lewis / Netflix

De mensen op straat worden intussen gemanipuleerd doordat onder meer de gebraden kip die wordt verkocht, net als het druivensap, is aangelengd. Filmmaker Juel Taylor presenteert op die wijze een parodie op het cliché dat zwarte Amerikanen steevast gebraden kip eten en druivensap drinken. Maar daar draait de film ook min of meer om: hoe de cultuur van zwarte Amerikanen onder druk staat, maar ook hoe deze is vormgegeven door de onderdrukker. Dat leidt in de film uiteindelijk tot een reeks wendingen die doen denken aan passages uit Get Out (2017) en The Matrix (1999). Van een blaxploitation-film transformeert They Cloned Tyrone in een speelse genrefilm.

TCT_20210208_08271_R2

© Parrish Lewis / Netflix

Hoewel niet alle eindjes netjes aan elkaar worden geknoopt is het speelfilmdebuut van Taylor écht een film van nu; een fijne genremix. En een podium voor Foxx, Parris en Boyega. De laatstgenoemde laat zich ditmaal eens van een andere, indrukwekkende en geestige kant zien. Alleen dat is al genoeg reden om de film te gaan zien.

They Cloned Tyrone, vanaf vrijdag 21 juli 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief