Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Wandering Earth: Chinese Sci-fi Blockbuster

  •  
18-05-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
136 keer bekeken
  •  
The Wandering Earth
Om de aarde te redden moet de planeet uit het zonnestelsel worden geduwd.
The Wandering Earth ging op Chinees Nieuwjaar van dit jaar in première in China en heeft sindsdien al ruim 700 miljoen dollar opgeleverd. De film – die gezien wordt als de eerste Chinese blockbuster – staat hierdoor op de derde plek in het lijstje van films met de hoogste brutowinst in 2019. En hij is nu te zien op Netflix. In de film dreigt de wereld te vergaan, maar wordt deze gered door een Chinees. De film is gebaseerd op de novelle van Liu Cixin, die een Hugo-award won voor The Three-Body Problem.
‘In het begin gaf niemand iets om de ramp. Weer een bosbrand, weer droogte, diersoort uitgestorven, weer een stad verdwenen. Tot iedereen verstrengeld raakte in deze rampspoed. De zon wordt groter en zal de aarde over 100 jaar opslokken. Het zonnestelsel zal over 300 jaar niet meer bestaan.’
The Wandering Earth
Om de mensheid en de planeet te redden komen alle landen samen om 'als nooit tevoren samen te werken'. De Verenigde Aarde Overheid (VAO) is een feit en politieke verschillen zijn niet meer relevant. De VAO komt met een ingenieus plan om de aarde 4,2 lichtjaren naar een nieuw thuis te vliegen: het Dwalende Aarde-project. Er worden 10.000 voortstuwingmotoren (die 11.000 meter hoog zijn!) geplaatst op de aarde, die ons uit het zonnestelsel moeten duwen. Dit betekent dat het aardoppervlak zal gaan bevriezen en daarom worden er ondergrondse steden gebouwd. Om daar te mogen wonen moet je ingeloot worden. En om de koers van de aarde veilig te stellen is er door de VAO een groot team van astronauten geconsolideerd, dat vanuit een ruimtestation de boel in de gaten houdt. Het zal 100 generaties duren voordat de aarde op de juiste plek is - 2500 jaar.
The Wandering Earth
De film volgt Liu Qi (Chuxiao Qu; Mei Zhe Wu Jhiang), die vier jaar oud was toen zijn vader Liu Peiqiang (Jing Wu; Wolf Warrior) naar het ruimtestation ging. Zeventien jaar later woont hij met zijn opa en zusje in de ondergrondse stad van Beijing, maar nu het Lentefeest (Chinees Nieuwjaar) is wil hij een kijkje buiten nemen. Hij 'ontvoert' zijn zusje Han Duoduo (Jin Mai Jaho; Balala the Fairies) van school en neemt haar mee naar boven, op een illegale manier. Ze worden betrapt en belanden, net als hun opa Han Zhiang (Man-Tat NG; The Hospital), in de gevangenis. Op dat moment trekt de zwaartekracht van Jupiter de aarde naar zich toe en dreigt het Dwalende Aarde-project fataal te mislukken. Het drietal ontsnapt uit de gevangenis en vlucht naar de oppervlakte, waar hun hulp gevraagd wordt door een team dat é é n van de stuwmotoren bij Sulawesi moet repareren.
The Wandering Earth
The Wandering Earth is een ambitieuze film met veel prachtig vormgegeven CGI-omgevingen en spektakel, maar met een verhaal dat niet heel vernieuwend (of geloofwaardig) is. Het biedt echter wel hoop op meer kwalitatief goede films uit Zuidoost- en Oost-Azië en draagt positief bij aan de representatie van Chinese (en daarmee Aziatische) personages, met rollen die niet stereotiepe 'Hollywood Chinees' vertegenwoordigen. Oftewel, rollen waar Aziatische acteurs vaak onnodige accenten worden aangemeten en personages vertolken die op een denigrerende manier zijn geschreven. Films als The Raid, The Night Comes For Us , Searching , Crazy Rich Asians, het aanstaande Alway Be My Maybe en nu The Wandering Earth laten zien dat acteurs die (Amerikaans of Brits-)Aziatisch zijn prima in staat zijn verhalen te vertellen en personages te vertolken – ook personages die niet hun etniciteit zijn, zoals actrice Gemma Chan in dit interview mooi benadrukt.
Nog een tip: zet de audio op Chinees in plaats van gedubbed Engels.
The Wandering Earth, vanaf 30 april 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief