Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Pale Blue Eye: IJzige American Gothic

  •  
06-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
204 keer bekeken
  •  
The Pale Blue Eye
Niets is wat het lijkt in broeierige en sneeuwrijke horrorfilm over een detective (Christian Bale) die een reeks moorden moet oplossen in het noorden van New York in 1830.
Foto credits: Scott Garfield / Netflix
Het is 1830. Een ervaren rechercheur (Christian Bale speelt Augustus Landor) wordt op de militaire academie West Point, gelegen ten noorden van New York, aangesteld om een gruwelijke moord op te lossen. Landor stuit eenmaal ter plekke op een grotesk tafereel: bij een jonge militair is ‘het hart uit de borst gesneden’. In de soldaat Edgar Allan Poe (Harry Melling speelt een schitterende gefictionaliseerde versie van de beroemde horrorauteur) vindt de detective een medestander. Bovendien ziet Poe wel de poëzie in de naargeestigheid. Samen gaan ze op zoek naar de mogelijke dader(s).
The Pale Blue Eye , naar het gelijknamige boek uit 2003, werd eind vorig jaar door critici verweten een ijzige film te zijn. Dat klopt volstrekt. Het verhaal speelt zich af in de koude New Yorkse winter, en lijkbleker krijg je Bale’s gezicht bijna niet. De blauwe militaire kostuums steken mooi af tegen de sneeuwrijke omgeving. En het kille rood van de openingstitels, tegen de achtergrond van een bevroren kreekje, schudt de kijker nog eens wakker. Niettemin is het werk van Poe, waar Louis Bayard, de auteur van het boek, door geïnspireerd is, net zo klinisch en ambigu.
The Pale Blue Eye
Je krijgt door het zien van de film juist het idee dat de verhaalwereld van Poe tot leven wordt gebracht. Dat er met de personages niet per se erg veel te sympathiseren valt doet daar niets aan af. Regisseur Scott Cooper, die zelf Bayards boek bewerkte tot een scenario, heeft bovendien oog voor detail en casting. Zoals wanneer Landor een briefje uit een verstijfde hand van een lijk probeert te rukken en de vingers van de overledene genadeloos kraken. Naast Bale en Melling geven ook oudgedienden als Toby Jones en Timothy Spall acte de présence. Mannen die al lang en breed hebben bewezen historische figuren te kunnen spelen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Pale Blue Eye
Uiteindelijk draait The Pale Blue Eye om sfeer. Om zwarte magie en de relatie van de mens tot de dood. Net zoals het oeuvre van Poe. Het enige manco is dat een gimmick de bottleneck vormt in het verhaal: als je eenmaal weet waar je naar zit te kijken, dan is de spanning voorbij.
The Pale Blue Eye, vanaf 6 januari 2023 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief