Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes: geen belangwekkende onthullingen

  •  
26-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes
Documentaire van Emma Cooper over het blonde enigma moet het vooral hebben van sublieme archiefbeelden.
The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes is eigenlijk een hervertelling van het boek Goddess, the Secret Lives of Marilyn Monroe (1985) van auteur Anthony Summers. Summers interviewde in de researchfase van zijn boek – toen de casus Monroe in 1982 werd heropend, omdat er nog altijd twijfels bestonden over de oorzaak van haar dood – zo’n 1000 mensen. Die tapes vormen de basis van het boek, maar werden nooit geopenbaard. In deze nieuwe documentaire van Emma Cooper zijn deze tapes wel te horen. Hoewel het al direct de vraag is of de film an sich iets nieuws toevoegt aan het discours rondom Monroe.
Het antwoord daarop is een volmondig nee. Ten eerste kan Cooper het niet laten om allerlei clichébeelden van Monroe opnieuw te verwerken in haar film: denk aan het moment in The Seven Year Itch (1955) waarin stoom uit de New Yorkse metro de jurk van de actrice omhoog blaast. Terwijl de film min of meer ook draait om het feit dat Monroe vaak werd gereduceerd tot naïef sekssymbool, draag je daar met het opnieuw vertonen van deze beelden al dan niet bewust opnieuw aan bij. Daarnaast weet de film het enigma Monroe ook niet echt te doorgronden.
The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes
Misschien wel omdat de mensen om haar heen haar niet begrepen. En sowieso zijn er bijna alleen maar andere mensen aan het woord: acteurs spelen deze na via lipsynchronisatie, wat ook een eigenaardig effect sorteert: je hoort dus de stem van iemand die Monroe kende, maar ziet hoe een acteur deze woorden uitbeeldt met z’n lippen.
The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes
Wel subliem aan de film is het vele archiefwerk; dat moest vast een grote beproeving zijn geweest, om al die beelden te verzamelen. Niet alleen scènes uit Monroe’s films, maar ook nieuwsvideo’s, en visuele impressies van Los Angeles uit die tijd.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes
Niettemin is Monroe oneindig interessant. Filmmaker Andrew Dominik legt op dit moment de laatste hand aan zijn Netflix-film Blonde , een film die is gebaseerd op – die andere – gelijknamige dikke pil die verscheen over Marilyn Monroe: de historische roman geschreven door Joyce Carol Oates. In The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes komt een uitspraak van filmmaker George Cukor voorbij – met wie Monroe een fijne vriendschap onderhield – over de actrice: hij stelt dat niemand haar qua populariteit zal evenaren, sowieso niet in de twintigste eeuw. Cukor heeft gelijk gekregen, zoveel is duidelijk.
The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes, vanaf 27 april 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief