Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Man Without Gravity: subtiel Italiaans drama

  •  
03-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
The Man Without Gravity
De Italiaanse film is een charmant verhaal over menselijke verbinding en anders-zijn.
Een jongen die de wetten van de zwaartekracht tart. Oscar. Kort na zijn geboorte zie je de baby in de lucht zweven met de navelstreng die onder hem bungelt, net als een helium Hallmark-ballon. ‘Mam, m’n zoon is een engel’, zegt zijn moeder Natalia (Michela Cescon) vol verwondering.
Oscar (jongere versie Pietro Pescara, volwassen versie Elio Germano) groeit op in een klein Italiaans dorp waar hij voor de buitenwacht wordt verborgen door zijn overbezorgde moeder en oma Alina (Elena Cotta). De vrouwen zijn bang voor de nieuwsgierigheid van de dorpsgenoten wanneer zij zouden worden geconfronteerd met het magische fenomeen van een leven zonder zwaartekracht. ‘Het is een straf’, zegt Alina vermanend tegen Oscars moeder. ‘Een straf van God omdat je met iedereen het bed induikt.’
The Man Without Gravity
De twee teruggetrokken vrouwen hebben verschillende manieren bedacht om Oscar een veilige omgeving te bieden. De ramen zijn dicht tegen nieuwsgierige ogen en de plafonds zijn bedekt met zachte kleden zodat hij zichzelf niet stoot. Natalia wil haar kind meer vrijheid bieden, en dus creëert ze een verzwaard vest en oefent ze in het geheim met hem zodat hij kan lopen. Tijdens een uitje naar de fruitboer ontmoet Oscar zijn enige vriend: de mondige Agata (jong Jennifer Brokshi, volwassen Silvia D’Amico), die zijn geheim ontdekt en hem prompt benoemt als een 'halve Superman'. De zwevende jongen heeft immers geen krachten om over een gebouw heen te springen of om een berg te verpulveren.
De volwassen Oscar wil diep van binnen de wijde wereld intrekken, maar uit angst blijft hij nog bij zijn moeder wonen. Totdat het moment komt dat hij het helemaal zat is en daadwerkelijk wil leven. Hij meldt zich aan voor het spelprogramma ‘Extraordinary Men’, waarna hij een razend succes wordt en in de greep komt van de louche manager David Fedeli (Vincent Scarito) die hem wereldwijd bekend maakt als ‘De Man Zonder Zwaartekracht’ - en de winst in eigen zak steekt.
The Man Without Gravity
Regisseur en scenarist Marco Bonfanti weeft een intrigerend verhaal over anders-zijn. Verschillende facetten komen voorbij: sociale druk in kleine gemeenschappen, uitsluiting in de maatschappij, de verheerlijking van beroemdheden, en meer. De worsteling van Oscar wordt subtiel duidelijk gemaakt wanneer hij door het leven gedwongen wordt om te kiezen tussen de eenzaamheid van een publiek leven en de vrijheid die gepaard gaat met een anoniem bestaan. Oscar vliegt overtuigend over het scherm, en mede door Germano's sterke acteerprestatie kan je volledig opgaan in het verhaal. The Man Without Gravity is een authentieke, hartverwarmende film.
The Man Without Gravity, vanaf 1 november 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief