Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Christmas Chronicles 2: bescheiden charme

  •  
25-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
189 keer bekeken
  •  
The Christmas Chronicles 2
Een onopvallende maar charmante familiefilm van de regisseur van Harry Potter en Home Alone.
Iedere schurk heeft een oorsprongsverhaal dat zijn of haar levensloop voorgoed veranderde. Voor de elf Belsnickel (Julian Dennison), verbannen van de Noordpool, belichaamt de mens het ultieme kwaad. ‘Jullie waren de eerste mensen die ik vertrouwde. En de laatste’, zegt hij verbitterd terwijl hij tuurt naar een oude foto van de kerstman. Het is vijf dagen voor Kerstmis en Belsnickel wil de feestdagen verstoren voor de trouwe gelovigen van het kerstfeest.
In 2018 had Netflix onverwachts een kersthit in handen met The Christmas Chronicles. Het succes was mede te danken aan de atypische kerstman vertolkt door Kurt Russell. Hier is de kerstman een vlotte, stoere maar gemoedelijke kindervriend. De streamingdienst hoopt het succes te evenaren met het actievolle vervolg.
The Christmas Chronicles 2
Het is twee jaar geleden dat de kerstman (Russell) tijdens het leveren van cadeaus werd betrapt door Kate (Darby Camp) en Teddy (Judah Lewis) en zijn slee verpletterde in Chicago. Nu bereidt hij zich op de Noordpool samen met zijn vrouw (Goldie Hawn, in het echte leven al 37 jaar de partner van Russell), en de elfjes, voor op zijn jaarlijkse kerstronde. Intussen brengen Kate en Teddy de feestdagen door in Cancún, Mexico, samen met hun moeder Claire (Kimberly Williams-Paisley), haar nieuwe vriend Bob (Tyrese Gibson) en zijn zoon Jack (Jahzir Bruno). Door een sluwe streek van Belsnickel worden Kate en Jack getransporteerd naar de Noordpool, en de schurkachtige elf is vastbesloten om Kerstmis te ruïneren door de magische ster aan de top van de kerstboom in het kerstdorp te stelen. Het is het begin van een lange keten van chaos.
The Christmas Chronicles 2
Regisseur en scenarist Chris Columbus (Harry Potter, Home Alone) nam de teugels over van regisseur Clay Kaytis en dient het publiek opnieuw te veroveren. Sequels zijn moeilijk te creëren omdat ze enerzijds hetgeen moeten oppakken wat de kijker leuk vond aan de eerste film en anderzijds voor nieuw, spannend materiaal moeten zorgen.
The Christmas Chronicles 2
Leerzame momenten, vloeiende visuele effecten en kleurrijke esthetiek (zie de veelkleurige sluiernevel van het noorderlicht dat de Noordpool beschermt). Naast de visuele uitspattingen is er binnen het verhaal ook ruimte voor tijdreizen: de kerstman en Kate gaan met een bijzondere reden terug naar Boston in het jaar 1990. Hier hebben de gestrande passagiers behoefte aan een herinnering aan waar kerst nu eigenlijk om draait. En natuurlijk is er met een spontaan muzikaal (gospel)nummer van de kerstman (met hulp van zangeres Darlene Love) sprake van een opleving in de kerstgedachte voor velen.
The Christmas Chronicles 2
De film is ietwat aan de lange kant, want halverwege de tweede akte zou Columbus het verhaal netjes kunnen afronden, maar windt hij een lange kerststrik om het plot.  De film wordt naast het vlotte spel van de kinderen grotendeels gedragen door de charmante Russell, die vol overgave geniet van het enigszins zoete maar grootouderlijke karakter. Ook Hawn, die al lange tijd niet meer actief is, geeft zich volledig over aan de rol van de gemoedelijke kerstvrouw. Het is een geslaagde hereniging op het witte doek voor het paar dat voor het laatst samen te zien was in de komedie Overboard (1987).
The Christmas Chronicles 2
The Christmas Chronicles 2 is een doorsnee familiefilm met een onderhoudend verhaal waarin kinderen de kerstgedachte en het feest dienen te redden.
The Christmas Chronicles 2, vanaf 25 november 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief