Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Breaker Upperers: fijne anti-romkom

  •  
15-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
The Breaker Upperers
Komedie uit Nieuw-Zeeland over twee cynische vriendinnen die een ‘break up’ service hebben.
Vriendinnen Jen (Jackie van Beek) en Mel (Madeleine Sami) zijn de ‘Breaker Upperers’. De twee ‘helpen’ mensen (tegen een betaling van duizend Nieuw-Zeelandse dollars) hun relatie te beëindigen. 'We begeleiden twee zielen naar het onvermijdelijke', zegt Jen als ze de mogelijkheden van hun diensten uitlegt aan een nieuwe cliënt.
Net als elke andere dienstverlening bieden de Breaker Upperers pakketten aan. Zo zijn er onder meer een ‘vermist persoon-pakket’, een ‘de andere vrouw-pakket’ en een pakket waarbij de twee een liedje zingen om het uit te maken.
8491.w2048.0.2a339cc
Door de bizarre situaties waarin Jen en Mel zich vinden, in combinatie met de vlot geschreven dialogen, heeft The Breaker Upperers een consistente lijn van hilariteit en droge humor. Van Beek en Sami zijn tevens de schrijvers en regisseurs van de film. Dit is belangrijk, omdat zij hiermee bijdragen aan het bouwen van een weg voor vrouwen in comedy én film. En (het geïsoleerde) Nieuw-Zeeland op de kaart zetten. Zo zijn er verschillende kleine rollen voor bekende Nieuw-Zeelandse acteurs, zoals James Rolleston (Boy), en is Taika Waititi (Thor: Ragnarok) uitvoerend producent. De film biedt daarbij ook nog eens zichtbaarheid aan gender- en seksuele diversiteit, zonder dit te problematiseren of te bespotten.
Hoewel de bijrollen in de film niet enorm zijn uitgediept en niet alle plottwists realistisch zijn, maakt de geloofwaardigheid van de vriendschap tussen Jen en Mel dit goed. De vanzelfsprekendheid tussen de twee vriendinnen maakt de film.
8490.w1920.0.e95553b
De moeite die mensen willen nemen om het beëindigen van hun relatie uit de weg te kunnen gaan, zorgt voor grappige situaties, maar zegt tegelijkertijd ook iets over moderne liefde en hoe gecompliceerd het in deze tijd is om bij iemand te blijven. Hierdoor geeft de film een verfrissende (maar niet erg positieve) kijk op moderne liefde, omdat het voor de verandering eens niet over swipen of akelige dates tot ‘de ware’ opdaagt gaat.
Blijf ook nog even hangen voor een korte scène na de aftiteling.
The Breaker Upperers, vanaf 15 februari 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief