Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Shooting Joe Exotic: Theroux duikt in de hype achter Tiger King

  •  
28-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
Louis Theroux: Shooting Joe Exotic
Documentairemaker Louis Theroux kijkt oude beelden terug van zijn interview met de 'gay hillbilly' die een celstraf van 22 jaar uitzit.
Foto credit: BBC
De Britse documentairemaker Louis Theroux sprak tien jaar geleden al met Joe Exotic, vér voor de Netflix-documentaire. Theroux kijkt de oude beelden terug én bezoekt de mensen achter de hype die vorig jaar ontstond rond de 'gay hillbilly' die een celstraf van 22 jaar uitzit.
Voor wie vorig jaar onder een steen leefde: Joe Exotic, a.k.a. 'Tiger King', is een man in Oklahoma die een dierentuin bezat, én een ongezonde fascinatie had voor dierenactiviste Carole Baskin. Na een jarenlange strijd werd Exotic, die Baskin ervan beschuldigde haar eigen man te hebben gedood, veroordeeld voor de moord die hij op de vrouw beraamde. De rechter bepaalde dat Exotic 22 jaar achter de tralies moest verdwijnen. De dierentuineigenaar werd vorig jaar wereldberoemd door een bizarre, veelbekeken Netflix-documentaire over zijn leven.
De Britse programmamaker Louix Theroux ontmoette de 'Tiger King' tien jaar geleden al, ver voor de hype en de stortvloed aan media-aandacht. Voor zijn documentaire Shooting Joe Exotic kijkt hij de oude beelden vol verbazing terug. 'Waarom geef ik hem een knuffel? Dat doe ik eigenlijk nooit', constateert hij. Wat zorgde ervoor dat Joe Exotic zo'n fenomeen werd?
Ja, zijn levensverhaal - vol homoseks, polygamie en mishandelde dieren - vormt een deel van de aantrekkingskracht. Maar wie en wat vormden nog meer belangrijke factoren in de hele hype? Wat waren de doelstellingen van de makers van de Netflix-serie, en wie waren toch die mensen die de campagne rond het pardon aanjoegen waar president Donald Trump serieus over na leek te denken?
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Het levert een fascinerende toevoeging aan de schier onophoudelijke sage rond de Tiger King op. Theroux spaart zichzelf niet en neemt de tijd om echte antwoorden te zoeken op de vragen die hem serieus bezig lijken te houden: is het goed als de media zoveel aandacht vestigen op iemand met een getroebleerd verleden die de druk mogelijk niet aankan? Joe Exotic sprak in beelden die de eindmontage niet haalden in 2011 al de gedachte uit dat Carole Baskin zou moeten sterven. Theroux nam de woorden niet serieus – had hij toen moeten ingrijpen?
Bovendien geeft de zoektocht van de documentairemaker antwoorden op een aantal vragen waar kijkers van de zevendelige Netflix-serie nog mee zaten, zoals wat er met de dierentuin van Joe Exotic is gebeurd. Een bezoek aan het terrein zoals het er nu bij ligt, levert droevige beelden op. Nog interessanter is het gesprek dat Theroux heeft met Carole Baskin en haar nieuwe echtgenoot. Ondanks de jarenlange vete tussen Baskin en Joe Exotic en zijn park constateert zij onomwonden dat de manier waarop de Netflix-documentaire hem neerzette bovenal 'onethisch' was.
Louis Theroux: Shooting Joe Exotic, 28 mei 2021 te zien op NPO 3 en vervolgens ook beschikbaar op NPO Start
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief