Sfeerfoto van VARAgids
VARAgids
VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

Een profiel van actrice Saoirse Ronan

3 feb 2020
  •  
leestijd 2 minuten
NB - Onnatuurijk Natuurlijk - Hanna ( Sony Pictures)
DOOR ROBERT GOOIJER
Saoirse Ronan blijkt in het echt een doodnormaal meisje – maar als actrice onnatuurlijk begaafd.
De entree van Saoirse Ronan, op dat moment net 21 jaar oud, is het best te omschrijven als terloops. Ineens is ze er, in de Londense hotelkamer gevuld met journalisten. Het duurt even voordat we doorhebben dat de reden dat we bijeen zijn inmiddels tussen ons in zit. Saoirse (spreek uit: Seur-sja) blijkt bescheiden, geduldig en genereus, een makkelijke prater die ook kan luisteren. Een kwartier lang vertelt ze over de paralellen tussen haar eigen leven en dat van haar personage Eilis in de film Brooklynnaar de roman van Colm Tóibín. Ze heeft een mooi Iers accent en wekt een licht ironische indruk door de openheid van haar gezicht in combinatie met de milde glimlach die ze voortdurend heeft. Als ze weg is, zijn we het er allemaal over eens dat ze zo ontzettend ‘normaal’ is.

Het is een cliché, acteurs die ondanks de roem en rode lopers zo zichzelf zijn gebleven, en net als in vele clichés zit er een kern van waarheid in: de meeste acteurs komen tijdens interviews helemaal niet verwend of verwaand over, op zijn ergst zijn ze verveeld. Maar Saoirse Ronan is, doordat ze alle lof en pretentie wegwuift en even makkelijk over filmrollen als haar familie, vriendenkring en voorkeur voor Ierse thee spreekt, wel héél erg normaal. Alsof je met je nichtje zit te praten.

Maar als actrice is ze helemaal niet normaal. Ze is wel uitgesproken ‘naturel’, maar dat is iets anders. Haar entree in haar films is allesbehalve terloops. Als Ronan een scène binnenloopt, gebeurt er iets met haar. In Little Women, de film die haar een vierde Oscar-nominatie opleverde en sinds kort in de bioscoop draait, gebeurt hetzelfde als wat er twee jaar geleden in Lady Bird gebeurde. Het is moeilijk te omschrijven, maar haar aanwezigheid is onmiddellijk en gigantisch, terwijl ze op het oog juist weinig doet. Neil Jordan, de regisseur van Mona Lisa en The Crying Game, regisseerde haar in de ongewone vampierfilm Byzantium en noemde de manier waarop een rol haar persoonlijkheid overneemt bijna eng. ‘Als ze begint te acteren is ze zo totaal bezeten dat het spookachtig is. Mensen zeggen van sommige acteurs dat ze een natuurtalent zijn.

Lees verder in VARAgids 6 vanaf pagina 28

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de wekelijkse VARAgids Avondeditie!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA