Samen eten
19-11-2020
• leestijd 2 minuten
DOOR CAROLIEN RONDE
Samen eten om de drempel te verlagen; dat was het plan van de Amerikaanse Sara Sadok. Maar is TikTok daar de juiste plek voor?
De 18-jarige Sara Sadok uit Chicago is TikTokker, maar niet zomaar een. Op haar account kom je geen dansfilmpjes of sketches tegen, zoals we die van de app kennen, maar video’s waarmee ze mensen met psychische problemen een hart onder de riem probeert te steken. Met teksten als ‘Je bent perfect zoals je bent' en ‘Wanneer mensen zeggen dat iets onmogelijk is – dan is het onmogelijk voor hen, niet voor jou’, geeft ze haar volgers dagelijks een steuntje in de rug.
In oktober besluit ze iets nieuws uit te proberen. Door gebruik te maken van de duet-functie op de app (waarbij twee filmpjes op één scherm te zien zijn) nodigt ze mensen uit om samen met haar te eten. Met de tekst ‘als je moeite hebt om je er toe te zetten om iets te eten, laten we het dan samen doen’, nodigt ze jongeren met eetstoornissen en eetproblemen uit samen de stap te zetten.
Sadok, die zelf nooit een moeilijke relatie heeft gehad met voedsel, maakt de video’s voor een vriendin. Wanneer ze van dichtbij ziet hoe moeilijk het kan zijn om te eten, besluit ze te willen helpen. Ze maakt een video die niet alleen haar vriendin, maar ook bijna ruim tweehonderdduizend andere jongeren bereikt. Na veel dankbare reacties op de eerste video besluit ze de dagen daarop meer video’s te maken.
In de video’s, die maximaal een minuut duren, is te zien hoe Sadok steeds een andere maaltijd eet. Van garnalen tot een donut. Zij neemt de eerst hap: ‘om het minder intimiderend voor je te maken’, aldus Sadok in de video. Daarna wacht ze tot de ander een hap heeft genomen, dan volgt een aanmoediging van haar kant: ‘Perfect! Ik ben heel trots op je, ik weet dat dat moeilijk was’. Ver-volgens telt ze af om samen een hap te nemen. ‘1, 2, 3...’ Ze neemt een hap. ‘Ga zo door, ik ben heel trots op je’, aldus Sadok.
Een sympathiek initiatief volgens programmamaker Hetty Nietsch, die in 2019 voor Zembla de documentaire Gegijzeld door anorexia maakte, samen met collega Simone Tangelder. Maar het is natuurlijk geen oplossing voor de ziekte. ‘Ik denk dat je pas echt kan begrijpen wat iemand met een eetstoornis drijft als je het zelf hebt ervaren’, aldus Nietsch. Helaas staat zien eten niet gelijk aan doén eten. ‘Zo werkt het helaas niet, heb ik geleerd. Het gaat om de vraag waarom iemand niet eet.’ Wel kan de video van Sadok een aanmoediging zijn om aan de slag te gaan met de problemen, om hulp te zoeken. Het kan een aanvulling zijn, maar heeft ook iets treurigs. ‘Heel eenzaam. Dat je zo via het internet met een wildvreemde probeert te eten om hier af te komen.’
Lees verder in VARAgids 47 vanaf pagina 16.