Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Samaritan: oude superheld in nieuwe, uitgekauwde zak

  •  
26-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
197 keer bekeken
  •  
Samaritan
Sylvester Stallone speelt een potsierlijke rouwdouwer in draak van een film.
Foto credits: Bobbery / Prime Video
Daklozen op straat, een financiële crisis. De wanhoop prevaleert in de gefictionaliseerde stad waarin Samaritan zich afspeelt. En het wordt alleen maar erger. Kortom, de gemeenschap schreeuwt om rechtvaardig beleid. Dat is de premisse van films als Joker , de Batman -films en een keur aan andere superheldenepen. Het antwoord op - of de oplossing van - de misère in dit soort verhalen is telkens echter de komst van een superheld. Samaritan is van hetzelfde laken een pak. De groezelige stad van tiener Sam (Javon Walton uit Euphoria ) moet uit de drek worden getrokken, en dat is de taak van Joe Smith, annex ‘Samaritan’.
Samaritan wordt gespeeld door Sylvester Stallone (76) en is dus een superheld op leeftijd. Dat wordt aan het begin van de film al uitgelegd. Samaritan was de tweelingbroer van Nemesis. Ze hadden allebei superkrachten, maar werden hierdoor door de inwoners van hun dorp beschouwd als vijanden. Op een nacht besloten zij het huis van de twee krachtpatsers in vuur en vlam te zetten. De ouders van de twee kwamen hierbij om het leven, maar de tweeling overleefde. Samaritan besloot zich in te zetten voor het goede in het leven maar stierf. Nemesis stelde zijn leven in het teken van wraak en wilde dat iedereen ‘zou lijden’ zoals ‘zijn ouders’.
Samaritan
Saillant is trouwens dat Nemesis altijd vocht met een hamer, alsof scenarist Bragi F. Schut geen kennis heeft genomen van de films rondom Marvelsuperheld Thor. Hoewel Samaritan vooral als intentie lijkt te hebben om te profiteren van de superheldenhausse van nu, met oneliners als ‘uiteindelijk was het zijn eigen haat waaraan hij ten onder ging’ en ‘deze keer is het echt anders’.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Samaritan
Hoe dan ook draait de film om de vriendschip tussen Sam en Samaritan, die springlevend blijkt. Joe Smith manifesteert zich als een doodgewone knakker, maar Sam – die is gefascineerd door superhelden – denkt meteen al dat hij te maken heeft met de legende. Bovendien is haast geboden in het verhaal. Kwade krachten – Pilou Asbæk uit Game of Thrones speelt de potsierlijke, grote bad guy – manifesteren zich in de stad en willen de wereld vermorzelen. Het resultaat is een uitgekauwde film, met tenenkrommende CGI, de verjongingseffecten in het bijzonder – Stallone's personage reist op een gegeven moment even terug in de tijd; een lachwekkende exercitie.
Het is wat dat betreft begrijpelijk dat Samaritan – waarvan de release door de coronacrisis al meermaals werd uitgesteld – niet in de bios te zien zal zijn.
Samaritan, vanaf 26 augstus 2022 bij Prime Video
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief