Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Sacred Games: kat-en-muisspel in het hart van Mumbai

  •  
10-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
Sacred Games
Een vertrouwd, maar meeslepend politie-en-gangster-epos. Sacred Games toont sinistere intriges in het broeierige hart van Mumbai.
De achtdelige serie Sacred Games is een adaptatie van Vikram Chandra’s gelijknamige vuistdikke roman uit 2006. De serie is een bloederige thriller waarin de integere Sikh-agent Sartaj Singh (Saif Ali Khan) probeert een crimineel genie te slim af te zijn in zijn eigen spel.
In de opener krijgt Singh een verrassend bericht van een anonieme beller. Het telefoontje is afkomstig van Ganesh Gaitonde (Nawazuddin Siddiqui), een beruchte Mumbai-crimineel die al jaren dood wordt geacht. Singh heeft 25 dagen om het cryptische spel van Gaitonde te ontrafelen, maar als hij faalt, zal iedereen in de stad sterven.
 
Het lot van Singh is vervlochten met die van Gaitonde. Terwijl Singh – samen met de inlichtingendienst-agent Anjali Mathur (Radhika Apte) - het spoor volgt dat de crimineel achterlaat, krijg je een reeks flashbacks met Gaitonde te zien; van zijn moeilijke jeugd tot het moment dat hij de bestaande criminele en politieke elite uitdaagt. Door de verhalen uit de verschillende decennia op te splitsen – Gaitonde’s groei wordt getoond tot halverwege de jaren tachtig, terwijl Singh probeert om zijn huidige criminele imperium te doorgronden – ontstaat er een gelaagd beeld.
5983.w1800.0.0c38e7c
Schrijvers Varun Grover, Smita Singh en Vasant Nath, weven een epische verhaal dat de sociale en politieke geschiedenis van India toont. In de flashbacks van Gaitonde krijg je kleine geschiedenislessen, die zijn reizen context geven binnen het grotere kader van de geschiedenis van het land. Ook laten ze in enkele scènes kritiek op het kastenstelsel en de religieuze en economische verschillen in het land doorsijpelen – zie het subplot met een pooier in Bollywood; een verwijzing naar verschillende echte Indiase prostitutieschandalen. Toch worstelt de serie met enkele tekortkomingen: de overdaad aan clichés en geweld, vermijdbare beslissingen van personages, en het tempo van de afleveringen.
5984.w1800.0.094c48f
De aantrekkingskracht van Sacred Games ligt deels in de cinematografie. Regisseurs Anurag Kashyap en Vikramaditya Motwane begrijpen de kracht van stilte binnen de verhalen. Met een loerende camera vinden ze telkens mooie momenten, waarin ze de spannende ontwikkelingen in de jacht van Singh weten vast te leggen. Daarnaast zijn er prachtig geschoten scènes waarbij je overweldigd wordt door de dichtheid, de zweet en de hitte en het geronk van auto’s in de drukte van de stad. Hierdoor wordt Mumbai net zo magnetisch als elk ander personage in de serie.
Sacred Games toont sinistere intriges in het broeierige hart van Mumbai. Het is een vertrouwd, maar meeslepend politie-en-gangster-epos.
Sacred Games, vanaf 6 juli 2018 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief