Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Reptile: chaotische maar buitengewoon spannende thriller

  •  
29-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
20924 keer bekeken
  •  
Reptile

© Netflix

Benicio Del Toro, Alicia Silverstone en Justin Timberlake spelen met verve getormenteerde zielen in broeierige neo noir. 

Filmmaker Grant Singer, bekend van videoclips voor muziekacts als The Weeknd en Lorde, introduceert in zijn speelfilmdebuut een wirwar aan personages en dwarsverbanden. Het verhaal draait om makelaar Will (Justin Timberlake), wiens vriendin en vakgenoot Summer (Matilda Lutz) wordt vermoord in een van de huizen die ze verkoopt. Rechercheur Tom Nichols (Benicio Del Toro) wordt op de zaak gezet. Hij blijkt echter op de plek waar Reptile zich afspeelt een relatieve nieuwkomer en een man met een dubieus verleden. Hoewel al snel blijkt dat de film in de categorie neo noir behoort; dus dragen ook de insiders geheimen bij zich.

Zo wordt de suggestie gewekt dat Nichols' echtgenote Judy (Alicia Silverstone) er een affaire op nahoudt. Ook laat Singer, die het scenario schreef met Del Toro en Benjamin Brewer, doorschemeren dat de tamelijk nieuwe collega’s van Nichols (rollen van Domenick Lombardozzi, Eric Bogosian en Ato Essandoh) ook niet allemaal even koosjer zijn. Daarnaast verschijnt er een engerd (een typische rol voor Michael Pitt) op Nichols' pad, die ook een motief heeft voor de moord. Als kijker kan je aanvankelijk door de bomen het bos niet meer zien, omdat Singer strooit met informatie. En met zand (in de ogen van de kijker). Maar Reptile is een film die de geduldige kijker beloont.

REPTILE_20211117_14427r

© Daniel McFadden / Netflix

Singers stijl doet denken aan die van Steven Soderbergh, en zijn film heeft qua snijdende sfeer wel wat weg van Cop Land (1997) van James Mangold, over een plek waar uitsluitend politieagenten wonen. Met in de hoofdrol een uitstekende Del Toro, als een man die al over zijn hoogtepunt is maar toch probeert op het rechte pad te blijven. Silverstone is uitstekend aan de hoofdpersoon gewaagd, met haar intrigerende blikken die telkens multi-interpretabel zijn. Lof is er ook voor Timberlake, die een geloofwaardige getormenteerde ziel neerzet. Reptile is allesbehalve perfect, maar ook een voorbeeld van films met sterren die nog nauwelijks gemaakt worden.

REPTILE_20210930_02985r

© Daniel McFadden / Netflix

Singers debuut heeft wel alles: zwoelheid, spanning, drama en actie. De chaos uit het script die weerklinkt in de film moet je als kijker maar voor lief nemen.

Reptile, vanaf vrijdag 29 september 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief