Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Reizen door de tijd

16-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
159 keer bekeken
  •  
Reizen 1

Door ROY VAN VILSTEREN

In 1992 loopt Boudewijn Büch over een vuilnisbelt in Mare aux Songes, Mauritius. Hij scharrelt met zijn voeten wat door de dampende aarde, hopend op een klein wonder: een botje van de dodo, de door hem zo geliefde vogel. Hij is op een heilige plek, zo stelt hij, want hier zijn rond 1855 binnen een tijdsbestek van slechts enkele maanden duizenden dodobotten gevonden. En daarna nóóit meer, geen enkele. Ook vrijwel niet op andere plek- ken op Mauritius, terwijl die vogels toch het hele eiland over vlogen.

Büch is zó bezeten van de dodo, dat hij er een heel seizoen van De wereld van Boudewijn Büch aan wijdt. Het is ook een geweldig raadsel, maar vooral omdat Büch het vertelt, terwijl hij daar als erudiete antiheld op die vuilnisbelt staat. ‘Dat dit nu een vuilnisbelt is, vind ik zo’n prachtige symboliek. Want de dodo is natuurlijk geofferd voor de vuilnisbelt van de geschiedenis.’ De wereld van Boudewijn Büch zal meer dan dertien jaar bestaan.

De hele show draait om de presentator, zoals de titel al doet vermoeden. Büch is de reiziger, de beschouwer, de alwetende. Hij was in zekere zin de opvolger van VARA-presentator Dr. L. van Egeraat (niemand kent zijn voornaam, Leonardus, als hij vanaf 1960 op tv furore maakt).

Van Egeraat is ook een alwetende reiziger, hoewel hij presenteert vanuit de studio. Hij bespreekt zeer bloemrijk en beeldend de Nederlandse provincies vanachter een salontafel, soms met een foto. De techniek is beperkt, maar de taal van Van Egeraat doet z’n werk. Bijvoorbeeld als het over Zeeland gaat, in de eerste aflevering: ‘Eerst rijd je nog door de beslotenheid van de bossen en dat Brabantse heuvelland bij Nieuw- Borgvliet. Dan ga je die bochten om en, nou, daar ga je voor zitten hè. Je stoot elkaar eens aan: kijk joh! Zeeland! Ineens dat licht van die delta, die ruimte die helemaal ontspant en bevrijdt, dat oneindige land dat dóet je iets.’ 

Twee vertellers, die ons meenemen in hun eigen belevingswereld, en dat zó goed kunnen – we zouden er bijna voor thuisblijven.

Lees verder in VARAgids 3 vanaf bladzijde 24.

Meer over:

varagids, artikel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief