Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Punisher: Marvel-serie is niet voor tere zieltjes

  •  
18-11-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
126 keer bekeken
  •  
The Punisher
Jon Bernthal doet de keiharde antiheld eer aan in de beste Punisher-adaptatie tot nu toe.
Iedereen dacht na het floppen van Punisher War Zone (ook te vinden op Netflix) dat geen enkele studio nog iets zou durven doen met The Punisher. Het was immers alweer de derde poging om de Marvel-stripboeken rondom de dodelijke misdaadbestrijder naar het witte doek te vertalen. Frank Castle leek dood en begraven. En toen was daar plots Netflix, dat het personage toevoegde aan het tweede seizoen van Daredevil en hem liet sparren met de duivel uit Hell’s Kitchen. En niet alleen met de vuisten. ‘Jij haalt ze neer en ze krabbelen weer terug op. Ik haal ze neer en ze blijven liggen,’ zo klonk de wijsheid waarmee moordmachine The Punisher (Jon Bernthal) aan Daredevil (Charlie Cox) duidelijk probeerde te maken dat diens manier van misdaad bestrijden maar een ‘halve maatregel’ is.
Castle is zonder twijfel de meest effectieve ‘superheld’ in het tv-universum van Marvel. En dat met enkel wapens en tactisch inzicht en geen superkrachten. Het personage was in Daredevil op zijn best, mede doordat hij in een bijrol gebruikt werd om een collega voor een moreel dilemma te stellen. Of om als een orkaan van geweld huis te houden. Gelukkig weet showrunner Steve Lightfoot ( Hannibal ) ook van een uitgebreider optreden in een soloshow meer te maken dan enkel geweld en bloedvergieten, zo kunnen we stellen na het bekijken van de eerste vier afleveringen van het eerste seizoen. Er wordt de tijd genomen om in de psyche (zijn vermoorde gezin is te zien in flashbacks/ hallucinaties) en militaire achtergrond (we volgen hem tijdens een toer in Afghanistan) van Castle te duiken. En ook de andere soldaten, die op hun eigen manier proberen af te rekenen met trauma's uit hun verleden, worden niet vergeten.
Bernthal is met zijn rauwe intensiteit (hij lijkt sinds zijn optreden in The Walking Dead nooit meer van dit soort rollen af te komen) de beste Punisher tot nu toe, zelfs al heeft hij niet de imposante verschijning van een Dolph Lundgren of Ray Stevenson. Maar het draait niet alleen om Castle zelf. In de eerste afleveringen vindt hij een medestander in David 'Micro' Lieberman (Ebon Moss-Bachrach uit Girls ), een hacker die in deze verfilming ook wordt neergezet als een voormalig NSA-analist/ klokkenluider. Karen Page (Deborah Ann Woll) mengt zich net als in Daredevil weer in de duistere wereld van The Punisher, maar is niet langer de enige vrouw met interesse in Castle, want aan de kant van de wet jaagt een agente (Amber Rose Revah) zijn spoor van lijken achterna.
The Punisher lijkt de potentie te hebben om zich te meten met de sterkste Marvel-series op Netflix. We hebben na het compacte The Defenders (acht afleveringen) wel weer te maken met een seizoen van dertien afleveringen, dus het is te hopen dat er genoeg verhaal blijft om zonder 'filler' te vertellen. De voortekenen zijn in ieder geval goed en de serie heeft hopelijk nog een aantal troeven (zoals een nog ongeziene Mary Elizabeth Mastrantonio, die mogelijk een cruciale rol speelt) achter de hand gehouden.
The Punisher S01 is vanaf 17 november te zien op Netflix.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief